UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Сумщині суд поновив на роботі невакцинованого педагога

Директорка закладу пояснювала своє рішеннями наказами Кабміну

На Сумщині Роменський міжрайонний суд частково задовольнив позов відстороненої невакцинованої вчительки та поновив її на роботі, скасувавши наказ керівництва школи про її відсторонення. Про це повідомляє "Суспільне".

Педагога відсторонили від навчання, бо вона вирішила не щепитися від COVID-19 та не надала довідку щодо протипоказання до вакцинації.

Попри дистанційну форму навчання, вчительку Ганну Поліщук відсторонили, а її група була передана іншому педагогу.

Тож 10 листопада педагог подала до суду, вимагаючи відновити її на робочому місці та компенсувати зарплату за весь час відсторонення.

Поліщук базувала свій позов на конвенції з прав людини, забороні дискримінації за будь-якими ознаками та на статті 25 Кодексу законів про працю. При цьому вона нагадала, що не було оголошено надзвичайного стану та вакцинацію не зробили примусовою.

Відповідач ㅡ директорка Роменської ЗОШ №2 Олена Юракова ㅡ апелювала до рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та статті 117 Конституції.

Також вона нагадала про наказ МОЗу, де чітко перераховані усі професії які мають бути обов'язково вакциновані. І також про те, що невідсторонення вчительки коштувало б директорці 170 тисяч штрафу. Адже у постанові Кабміну відсутня вказівка на форму навчання, наголошує вона.

Роменський суд задовольнив позов лише частково. Наказ директорки про відсторонення скасували, однак прохання про відшкодування грошей відхилили.

Читайте також: Обов’язкову загальну вакцинацію проти COVID-19 будуть запроваджувати все більше країн — The Economist 

Нагадаємо, що у Євросоюзі вже отримали по два щеплення 77% дорослого населення, або 66% від загальної кількості громадян. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що наразі можна розпочинати діалог про запровадження обов'язкової вакцинації від коронавірусу.