UA / RU
Підтримати ZN.ua

На суді по справі Шеремета оприлюднили висновки вибухотехнічної експертизи

Вага вибухової речовини склала майже 500 грамів.

© facebook/Андрій Антоненко
© facebook/Андрій Антоненко
© facebook/Андрій Антоненко
© facebook/Андрій Антоненко
© facebook/Андрій Антоненко

На початку засідання Шевченківського районного суду Києва по справі про вбивство журналіста Павла Шеремета підозрювані Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко та Яна Дугар, їх захисники, прокурор Михайло Тішин, один з представників потерпілих, судді у справі та присяжні виїхали на огляд кузовів автомобілів в якості речових доказів, які проходять по справі, для їх огляду.

Про це повідомляє Укрінформ.

Після того як сторони процесу повернулися до зали суду прокурор оприлюднив висновки вибухотехнічної експертизи.

"У ході цієї експертизи експерт встановив, що маса вибухової речовини в тротиловому еквіваленті, який використовувався у вибуховому пристрої під час вибуху автомобіля, становить 478,4 грама. Цим було встановлено, що вибуховий пристрій був наполовину заповнений вибуховою речовиною", - сказав прокурор.

Як пояснив прокурор, в рамках експертизи експерт врахував товщину пластикового захисту авто, товщину металу, висоту магнітів, відстань між зарядом вибухової речовини та поверхнею, а також інші дані, "необхідні для складання об'єктивного висновку".

Він також повідомив, що вибухова речовина, якою підірвали Шеремета, не встановлена.

Читайте також: 5 років з дня загибелі Павла Шеремета: в Києві вшанували пам'ять журналіста

Адвокат Антоненко Святослав Кулик висловив думку, що експерт не провела достатніх досліджень для того, щоб хоча б виключити інші вибухові пристрої.

Суд після цього долучив до матеріалів справи один з документів від прокурора і відклав розгляд справи на 27 вересня.

Павло Шеремет загинув вранці 20 липня 2016 року в результаті вибуху машини.

Журналіст був уродженцем Білорусі. Він працював на телебаченні в Білорусі та Росії, в 1990-2000-х роках - завідувач білоруським бюро, а також керівник відділу спеціальних інформаційних проєктів ОРТ, потім - "Першого каналу". Протягом останніх п'яти років жив у Києві, працював в інтернет-виданні "Українська правда", був ведучим на радіо "Вести". Шеремет був одним із засновників видання "Білоруський партизан".

12 грудня 2019 року поліція затримала трьох підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Це військова медсестра Яна Дугар, волонтер Юлія Кузьменко, ветеран АТО Андрій Антоненко. Мотивом підозрюваних слідчі вважають спробу дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в Україні. Всім їм повідомили про підозру і був обраний запобіжний захід - утримання під вартою. Довше за всіх у СІЗО перебував Андрій Антоненко, іншим двом згодом змінили запобіжний захід на більш м'яку.

Раніше повідомлялося, що кардіохірурга Юлії Кузьменко, Фігурантці справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, змінили запобіжний захід і зняли електронний браслет.

Також одна з фігуранток справи про вбивство журналіста Павла Шеремета Яна Дугар заявила про стеження у своєму будинку. За її словами, в декількох кімнатах спрацювала сигналізація, а біля будинку бачили невідомих осіб