UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Рівненщині поліцейські вилучили рекордну партію бурштину на 1,2 мільйона доларів

Серед каменів, є екземпляри, що мають історичну цінність і вагою більше кілограма.

У Рівненській області правоохоронці вилучили у скупників більше 850 кг незаконного бурштину. Вартість каменів, за попередніми даними, становить 1,2 мільйона доларів США, повідомляє прес-служба поліції області 16 червня.

"Місцеві жителі організували скупку незаконно видобутого каменю, який в подальшому експортували за межі країни поза митного контролю. Також при експорті використовували підроблені документи про його походження", – йдеться в повідомленні.

rv.при.gov.ua

За даними поліції, серед вилученого є камені, які важать більше кілограма і мають історичну цінність. Ціна такого каменя на "чорному" ринку починається від 10 000 доларів США.

Читайте також: У Росії стартував чемпіонат світу з хокею

Раніше повідомлялося про те, що Служба безпеки виявила на території Одеської області партію незаконного бурштину в 6,5 тонн. На підпільному промисловому комплексі обробляли бурштин, незаконно видобутий на територіях Житомирської та Рівненської областей

Україна займає друге місце в світі по запасів бурштину. При цьому офіційно країна щорічно видобуває близько чотирьох тонн, що становить майже 5% від реальної видобутку бурштину в Україні. Річні обороти так званої "бурштинової мафії" в Україні рівні потреб військового бюджету країни.

Про те, як "слуги народу" легалізували видобуток бурштину і що з цього вийшло, читайте в матеріалі Василя Голяна "Бурштиновий пасьянс".