UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Київщині викрили чиновників, які завдали країні збитків у 1,2 мільярда гривень

Вони незаконно продали бізнесу більше 323 га землі

Служба безпеки України викрила корупційний зговір в Головному управлінні Держгеокадастру в Київській області. Керівництво Держгеокадастру через схеми продало бізнесу більше 323 га землі в столичному регіоні. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Згідно з інформацією силовиків, угода завдала державі збитків в розмірі 1,2 млрд грн, в зв'язку з чим колишньому керівнику обласного управління Держгеокадастру повідомлено про підозру у вчиненні злочину.

«Встановлено, що чиновник налагодив протиправний механізм передачі комерційним компаніям земель сільськогосподарського призначення», - йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що учасники схеми безпідставно вивели з власності державного агрокомбінату 169 земельних ділянок в передмісті Києва.

«Потім ділки переоформили їх на підставних осіб для подальшої перереєстрації на представників афілійованих бізнес-структур», - повідомляють в СБУ.

Там додають, що в рамках кримінального провадження проводяться слідчі дії для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до операції.

Читайте також: Начальник кар'єра із Запоріжжя присвоїв граніту на 450 млн гривень

Нагадаємо, що з 1 липня 2021 року громадяни України можуть легально купувати і продавати землю сільськогосподарського призначення. Щоб це стало можливим в ніч з 30 на 31 березня 2020 року депутати прийняли законопроект 2178-10, який вводить ринок земель.

Закон скасовує дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, який діяв, з перервами, з 1917 року.