UA / RU
Підтримати ZN.ua

На ЧАЕС почалися "холодні" випробування сховища відпрацьованого ядерного палива

Сховище відпрацьованого ядерного палива розраховане на тривале зберігання протягом ста років.

ДСП "Чорнобильська атомна електростанція" 1 серпня приступило до першого етапу комплексних випробувань сховища відпрацьованого ядерного палива №2, повідомляє прес-служба Державного агентства з управління зоною відчуження.

"Холодні випробування - це вихід безпосередньо до проведення гарячих випробувань і введення в експлуатації СВЯП-2", -заявив глава держагентства Віталій Петрук.

За його словами, введення в експлуатацію нового сховища підвищить рівень безпеки зберігання відпрацьованого ядерного палива Чорнобильської станції. Сховище розраховане на тривале зберігання протягом 100 років. На сьогоднішній день зберігання відпрацьованого ядерного палива здійснюється в сховище відпрацьованого ядерного палива "мокрого" типу (СВЯП-1), термін експлуатації, який завершується в 2025 році.

Початок "гарячих" випробувань СВЯП-2 з відпрацьованим ядерним паливом запланований на грудень цього року.

Раніше гендиректор ЧАЕС Ігор Грамоткін в інтерв'ю DT.UA зазначив, що Чорнобильська зона може бути використана в якості бази для двох основних видів діяльності: поводження з радіоактивними матеріалами і розміщення об'єктів альтернативної енергетики.

Детальніше про стан справ на ЧАЕС читайте в інтерв'ю Олега Кильницького з гендиректором ЧАЕС Ігорем Грамоткіним "Поразка на Чорнобильській АЕС скінчилася, далі будемо тільки перемагати" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".