UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Банковій обговорили два варіанти термінів майбутнього локдауна

Завтра вирішуватимуть долю карантину вихідного дня.

Увечері в понеділок, 30 листопада, в Офісі президента відбулася нарада про терміни запровадження локдауна. У ній взяли участь представники ОП, апарату РНБО члени уряду.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов пропонував ввести тритижневий карантин с 2 січня 2021 року. Це позиція президента Володимира Зеленського, й очільник МОЗ відстоював її на нараді.

Пропозиція міністра внутрішніх справ Арсена Авакова полягала в введенні тритижневого карантину з 7 грудня 2020 року. Як повідомляють джерела ZN.UA, Аваков посилався на результати аналізу математичних моделей, згідно з якими вже зараз в день інфікуються до 30 тисяч українців. І лише низький рівень тестування не дозволяє обчислити реальну кількість хворих.

Обидва варіанти ставилися на імпровізоване голосування, але жоден з них не набрав більшості голосів.

Завтра обговорення питання відновиться. Крім того, завтра буде розглянуто питання доцільності збереження малоефективного карантину вихідного дня.

Читайте також: Уряд готує «інтелектуальний карантин» – Арахамія

У понеділок, 30 листопада, спливає термін дії карантину «вихідного дня»: з 00:00 суботи до 00:00 понеділка в Україні закривали всі розважальні заклади, кінотеатри, спортзали, ресторани та кафе.

Цього тижня ефективність ноу-хау оцінять у МОЗ, після чого буде прийнято рішення про продовження карантину або продовження з можливим корегуванням.

Також розглядається варіант заміни «карантину вихідного дня» на жорсткий локдаун на новорічні та різдвяні свята. На користь введення локдауну вже висловились міністри культури та МВС Олександр Ткаченко й Арсен Аваков.

ZN.UA неодноразово писало про те, наскільки неефективно витрачаються гроші Фонду боротьби з COVID-19. Так, з 14 млрд, виділених на боротьбу з коронавірусом, МОЗ витратив лише 4,7 млрд. Цих грошей вистачило б для оснащення опорних лікарень кисневими концентраторами і підвищення охоплення тестуванням до європейських показників.

Натомість частину грошей витратили на ремонт доріг в рамках програми «Велике будівництво». Тепер же центральна влада знову просить мерів допомогти з фінансуванням боротьби з пандемією, хоча дві третини всіх державних антіковідних витрат  профінансовані коштом регіональних бюджетів.

Докладніше про провали уряду на фронті боротьби з пандемією COVID-19 і про те, чому Україні не допоможе «карантин вихідного дня», читайте у статті Юлії Самаєвої «Анархія - мати епідемії» у ZN.UA.