UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС України висловило протест через закриття Керченської протоки

Росія закриває Керченську протоку до жовтня 2021 року.

Росія оголосила про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 частини акваторії Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів і суден інших країн під приводом військових навчань.

У МЗС України нагадали, що такі дії порушують право на свободу судноплавства, що гарантують міжнародні документи. Міністерство вважає, що таким чином Росія пішла на посилення ескалації в морі, а не тільки на суші.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з цими діями Російської Федерації і вимагає негайно скасувати рішення про незаконне закриття окремих акваторій Чорного моря», - йдеться в заяві.

«Такі дії Російської Федерації є черговою спробою порушення норм і принципів міжнародного права, а також - узурпацією суверенних прав України як прибережної держави, оскільки саме Україна має права регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря», - підкреслили в міністерстві.

Крім того, як уточнюється, цей крок є грубим порушенням права на свободу судноплавства, гарантованого Конвенцією ООН з морського права. Відповідно до Конвенції, Росія не повинна перешкоджати або заважати транзитному проходу через міжнародну протоку до портів в Азовському морі.

Читайте також: Росія відкрито погрожує Україні війною та залякує знищенням державності – Кулеба

Як повідомлялося, в ніч на четвер, 15 квітня, катери Федеральної служби Росії провокували катерних групу Військово-морських сил Збройних сил України, яка знаходиться на бойовому чергуванні в Азовському морі. Незважаючи на цілеспрямовані дії катерів Федеральної служби безпеки РФ по обмеженню вільного судноплавства, тактична група ВМС продовжила виконувати поставлені завдання.