UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мультипредметний тест: з яких предметів він складається у цьому році

Абітурієнти мають складати НМТ для вступу.

У 2023 році випускники шкіл мають скласти національний мультипредметний тест (НМТ). Він складатиметься з трьох предметів: двох обов'язкових та одного на вибір. Про це пише видання «Українська правда».

Які предмети будуть в НТМ у 2023 році

Для вступу на бакалавра (магістра – для медицини) абітурієнти мають скласти мультипредметний тест. До НМТ входить три предмети. Обов'язковими є українська мова та математика. Третій предмет школярі можуть обрати самостійно:

Вказати третій предмет на вибір школярі мають під час реєстрації для участі в НМТ. Але будь-яким із предметів на вибір можна подати заяву на будь-яку спеціальність до будь-якого закладу вищої освіти.

Слід зазначити, що цього року організатори НМТ та МОН зробили предмет «Історія України» необов’язковим. Це викликало шквал негативних реакцій громадян, зокрема у соцмережах.

Читайте також: У МОН пояснили, як проходитиме НМТ під час повітряної тривоги

Співзасновниця ГО «Смарт Освіта» Іванна Коберник вважає правильним рішення надати вступникам можливість самостійно обирати третій предмет, зокрема, чи складати Історію України на НМТ.

«Додана варіативність – результат доопрацювання програмного забезпечення для НМТ і організаційних зусиль УЦОЯО», – сказала вона.

Водночас член колегії МОН Микита Андрєєв заявив, що у теперішніх умовах найоптимальнішим варіантом є НМТ з трьома обов'язковими предметами – українською мовою, математикою та історією України – як було минулого року. Тим більше, що третій предмет є «універсальним» для вступу на будь-яку спеціальність.

Раніше ми писали, які критерії підрахунку балів та оцінювання будуть застосовувати у НМТ.