UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ закликає українців повідомляти, якщо виникають сумніви щодо якості лікарських засобів

За словами Ляшка, законодавство дозволяє проводити під час воєнного стану позапланові перевірки в таких випадках. 

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко наголосив, що у відомства неодноразово відбувалися наради з Європейською бізнес-асоціацією, з Американською торговою палатою та з українськими виробниками, аби вдосконалити контроль за якістю лікарських та медичних засобів, не переходячи  при цьому на тиск на бізнес. Основна мета — щоб Держлікслужба виявляла факти, коли, наприклад, аптека відкривається і працює без ліцензії. Про це він розповів журналістці ZN.UA Аллі Котляр під час брифінгу у МОЗ

"Це значить, що вона потенційно може відпускати лікарські засоби, які не є на контролі, навіть не зареєстровані. Але це все кримінальна відповідальність, — зауважив міністр. — Такими речами займаються правоохоронні органи. Держлікслужба контролює всі процеси в межах чинного законодавства". 

Щодо випадків торгівлі незареєстрованими засобами або підробленими препаратами, пояснив Ляшко, законодавства щодо обмеження проведення планових перевірок не діє. Після виявлення порушників Держлікслужба звертається до МОЗ, яке дає дозвіл на проведення позапланового заходу для того, щоб переконатись у наявності порушення.

"Оскільки тут питання життя і здоров’я пацієнтів, законодавство дозволяє нам проводити навіть під час воєнного стану позапланові перевірки для виявлення таких фактів", - пояснив міністр. 

У разі виникнення сумніву щодо якості лікарських засобів, українці можуть або звернутися на сайт Держлікслужби, або зателефонувати за телефоном: