UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ виявило в Одеському медуніверситеті незаконних витрат на 220 мільйонів

Валерій Запорожан незаконно розпорядився бюджетними коштами в обсязі 220 мільйонів гривень, виділеними на навчання студентів.

Міністерство охорони здоров'я України завершило перевірку щодо екс-ректора Одеського медуніверситету Валерія Запорожана. В результаті перевірки, яка проходила з 13 липня по 27 серпня 2018 року, були виявлені грубі порушення колишнього керівництва університету. Про це інформує прес-служба МОЗ.

Зокрема, виявлено, що Валерій Запорожан незаконно розпорядився бюджетними коштами в обсязі 220 мільйонів гривень, виділеними на навчання студентів.

"Валерій Запорожан витратив на свою кафедру більшість закупівельного бюджету медичного університету - 220 мільйонів гривень. Закуплене за рахунок цих коштів устаткування використовувалося не для навчання, а для надання платних медичних послуг", - зазначили в МОЗ.

Зокрема, згідно з результатами перевірки, медичне обладнання (на суму 220 мільйонів гривень з 334 мільйонів 670 тисяч гривень), закуплене для кафедри акушерства та гінекології №1, не задіяні в навчальному процесі, а використовувалося для надання платних медичних послуг у гінекологічному відділенні Багатопрофільного медичного центру.

Крім того, виявлено, що оплата праці в медичному центрі відбувалася за рахунок спеціального фонду, а платні послуги на таку суму не надано.

У міністерстві також зазначили, що ТОВ "Науковий парк "Біометричний інноваційно-технологічний кластер "Битек", одним із засновників якого є Одеський національний медичний університет, знаходився на території медуніверситету без відповідного договору оренди.

Нагадаємо, МОЗ вдруге розірвало контракт та звільнило Катерину Амосову з посади ректора Національного медичного університету ім. Богомольця у зв'язку з невиконанням законних вимог Державної аудиторської служби України. Детальніше про конфлікт у головному медзакладі країни читайте в статті Оксани Онищенко "Скуті одним ланцюгом" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".