UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ: Українців почнуть вакцинувати навесні

Орієнтовна дата - 1 березня.

Вакцинація від коронавірусу в Україні може розпочатися 1 березня 2021 року, повідомив в.о. глави Центру громадського здоров’я Ігор Кузін виданню "РБК Україна". 

«Орієнтовно розраховуємо почати вакцинацію першого березня. Однак це залежить від того, коли вакцина фізично буде доставлена до України. Але ми готуємося таким чином, щоб почати вакцинацію першого березня», — розповів він.

Кузін назвав дев'ять груп, які першими отримають вакцину: 

  1. медичні працівники,
  2. військовослужбовці,
  3. соціальні працівники
  4. заклади по догляду,
  5. люди похилого віку (60+),
  6. працівники освіти,
  7. державна безпека,
  8. пенітенціарні установи та установи виконання покарань,
  9. хронічні хворі, в незалежності від віку.

Читайте також: Багато європейців не довіряють вакцині від коронавірусу — The Economist

Нагадаємо, Європейський Союз виділив 400 млн євро Фонду «COVID-19 Vaccine Global Access Facility (COVAX)», який забезпечить придбання в 2 млрд доз вакцини до кінця 2021 і України відібрали в список учасників цієї ініціативи. Вона зможе отримати до 8 млн доз вакцини.

Крім того, Україна хоче закупити британські тести і вакцину для боротьби з COVID-19, для цього вивчає можливість використання фінансових інструментів Експортно-кредитного агентства Великобританії (UKEF).

За словами Максима Степанова, Україна отримає вакцину від коронавирусу в кінці I кварталу - початку II кварталу (березень-квітень) 2021 року.

Детальніше про те, коли почнеться і як готуються в різних країнах світу до вакцинаці, читайте в спеціальному матеріалі ZN.UA.