UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ: «Різні реакції після вакцинації проти COVID-19 – це нормально»

Серйозні реакції, які виникають після щеплення будуть розслідуватися.

Після вакцинації від COVID-19 можуть виникати різні реакції, і це нормально, інформує Міністерство охорони здоров’я у Facebook.

В МОЗ зазначили, що усі реакції, які з’являються після щеплення, в медичних колах називають “несприятливі події після імунізації”, або “НППІ”.

МОЗ України/facebook

«Усі ліки, включно з вакцинами, мають свої ризики. Зазвичай реакції на них незначні й тривають лише декілька днів», – йдеться в повідомленні.

МОЗ України/facebook

МОЗ радить звертатися до лікаря, якщо після вакцинації відчувається дискомфорт.

МОЗ України/facebook

Повідомляється, що усі серйозні випадки НППІ ретельно розслідуються, щоб визначити, чи дійсно вони пов’язані з вакцинацією. Обов'язково потрібно повідомляти про всі випадки серйозного НППІ, зокрема про важкі стани та летальні випадки, які сталися протягом 30 днів після вакцинації (незалежно від того, чи це перша, чи друга доза вакцини).

МОЗ України/facebook

Медичні працівники, до яких звернулись пацієнти зі скаргами на свій стан здоров’я протягом 30 днів після щеплення, мають повідомити про це Державний експертний центр через автоматизовану інформаційну систему з фармаконагляду (АІСФ).

МОЗ України/facebook

Вони також мають надати повідомлення про підозру на НППІ протягом 48 годин із моменту його виявлення. Окрім цього, інформацію про погіршення самопочуття після вакцинації може надсилати й сам пацієнт.

Читайте також: Міносвіти: Від коронавірусу вакциновані менше 60% працівників системи

Нагадаємо, 20 липня в Україні стартував п'ятий етап вакцинації, на якому зробити щеплення від коронавірусу можуть всі дорослі старше 18 років, а не тільки літні люди або представники певних професій.

В Україні дві дози вакцини проти коронавірусу отримали понад 4 млн осіб.

На тлі поширення нового штаму коронавірусу "Дельта", у багатьох виникає питання про те, наскільки ефективно захищають від нього наявні вакцини. Відповідь шукайте в матеріалі Оксани Півень "Чи ефективні вакцини проти нових штамів ковіду?" для читачів ZN.UA.