UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ радить скоротити інтервал між першою та другою дозою вакцини CoronaVac

У зв’язку зі стрімким поширенням штаму коронавірусу «Дельта» та зростанням захворюваності на COVID-19 в Україні.

Міністерство охорони здоров’я рекомендує скоротити інтервал між двома дозами вакцини проти коронавірусу CoronaVac від Sinovac Biotech до мінімального терміну – 14 днів, інформує міністерство у Facebook.

«У зв’язку зі стрімким поширенням штаму коронавірусу SARS-CoV-2 «Дельта», поступовим зростанням захворюваності в Україні та необхідністю якнайшвидше забезпечити захистом якомога більше українців, Міністерство охорони здоров’я рекомендує скоротити інтервал між першою та другою дозою вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech до мінімального терміну, зазначеного в офіційній інструкції, – 14 днів», – зазначають у МОЗ.

Це рішення було прийняте на основі рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та останні дослідження ефективності вакцини CoronaVac за різних інтервалів між дозами.

Зазначається, що останнє дослідження 3-ї фази в Туреччині з інтервалом введення між дозами CoronaVac в 14 днів, опубліковане в липні 2021 року, виявило рівень сероконверсії, тобто вироблення антитіл, у 89,7%.

МОЗ рекомендує медикам запрошувати пацієнтів на отримання другої дози вакцини CoronaVac через 14 днів після першої. Пацієнти теж можуть просити зробити друге щеплення через цей інтервал.

Читайте також: CoronaVac у 98% випадків запобігає смертям від коронавірусу – МОЗ

Міністерство охорони здоров’я зазначило, що вакцина CoronaVac від Sinovac Biotech ефективна на 98% у запобіганні смерті, на 96% у запобіганні госпіталізації та на 94% у запобіганні симптоматичній хворобі.

У МОЗ хочуть також  активізувати кампанію з вакцинації українців перед прогнозованим осіннім спалахом коронавірусу і щепити до кінця літа 10 млн українців. Станом на сьогодні першу дозу вакцини отримали 4,1 млн осіб, повністю імунізовані 2,3 млн.

20 липня в Україні стартував п’ятий етап вакцинації, на якому зробити щеплення від коронавірусу можуть усі дорослі старше 18 років, а не лише літні люди чи представники певних професій.

На тлі поширення нового штаму коронавірусу «Дельта», в  багатьох виникає запитання, наскільки ефективно захищають від нього наявні вакцини. Відповідь шукайте у матеріалі Оксани Півень «Чи ефективні вакцини проти нових штамів ковіду?» для читачів ZN.UA.