UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МОЗ перерахували побічні ефекти китайської вакцини CoronaVac

Ефективність двох ін'єкцій вакцини, за даними Міністерства охорони здоров'я, становить 83,5%.

Міністерство охорони здоров'я розкрило механізм дії китайської вакцини від коронавіруса CoronaVac, перша партія якої напередодні прибула в Україну.

У відомстві пояснили, що вакцина є інвактивною, тобто складається з «убитого» вірусу. Після ін'єкції препарату організм реагує на «убитий» вірус і виробляє імунітет. Заявлена ефективність вакцини становить 83,5%, але лише після введення двох доз препарату з інтервалом від 14 до 28 днів.

При застосуванні китайської вакцини можливі наступні побічні реакції:

У МОЗ підкреслили, що такі побічні ефекти є нормальними і проходять через кілька днів після ін'єкції.

До протипоказань від застосування CoronaVac відносяться: гіперчутливість до компонентів, важка алергічна реакція на вакцини в минулому, серйозні захворювання нервової системи, температура тіла вище 38,5 градуса, вагітність і годування грудьми, а також важкі хронічні захворювання.

Читайте також: Степанов повідомив, коли відновиться імпорт індійської вакцини

Нагадаємо, в Україну надійшли 215 тисяч доз вакцини CoronaVac. При цьому планувалося, що країна отримає 1,9 млн доз. Наразі вакцина проходить десятиденний лабораторний контроль. Якщо після цього її допустять, вона буде використовуватися.

Власне сам контракт на поставку 1,9 млн доз вакцини CoronaVac був укладений у грудні, однак дата її прибуття постійно переносилася. Препарат CoronaVac досі проходить завершальну стадію погодження у Всесвітній організації охорони здоров'я, результати очікуються наступного тижня.