UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ опублікував оновлений протокол лікування коронавірусу

У нього потрапили експериментальні препарати, які критикували лікарі та інфекціоністи.

Міністерство охорони здоров'я оприлюднило оновлений 31 грудня минулого року протокол лікування коронавірусу.

Відповідний указ опублікований на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Як зазначила інфекціоніст Ольга Голубовська, головною зміною є те, що з оновленого протоколу виключили з лікування хворих з критичним перебігом захворювання препарат "тоцілізумаб". Його застосування рекомендується лише при тяжкому перебігу хвороби.

Стурбованість з приводу виділення 125 млн гривень на закупівлю експериментальних ліків від ковід (тоцілізумаб, імуноглобулін) висловив і глава регіонального Європейського бюро ВООЗ Ганс Клюге, який надіслав листа голові МОЗ Максиму Степанову.

Але 20 листопада   Міністерство охорони здоров'я все ж включило їх   в протокол лікування ковід. А 9 грудня з'явилося постанову Кабінету міністрів про включення препарату «Біовен» виробництва компанії «Біофарма» до переліку товарів до закупівлі і звільнення від ПДВ.

Про ефект «Біовіт»; про ризики при переливанні плазми крові; про проблеми з концентрацією необхідного обсягу матеріалу від перехворілих ковід; про те, як компанія буде з цим справлятися, і в чому їй можуть допомогти держава і громадяни, читайте в   інтерв'ю Алли Котляр з президентом «Біофарма» Костянтином Єфименком.