UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ має намір ввести ліцензування лікарів

Ліцензування повинно забезпечити захист для лікарів.

Професійне ліцензування повинно забезпечити захист як для лікарів, так і для пацієнтів - вважають в Міністерстві охорони здоров'я України.

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила про плани міністерства ввести ліцензування для лікарів. Про це вона сказала на прес-конференції, повідомляє РБК-Україна.

За словами Супрун, ліцензування повинно забезпечити захист для лікарів.

"Стратегія вже є в Кабміні. Чекаємо тільки, щоб Міністерство фінансів її підписало. Закон ми подаємо в наступний Кабмін, щоб прийняли закон про професійне ліцензування лікарів. Цей закон повинен забезпечити для лікарів захист від головних лікарів, від того, що їх можна вигнати або не надавати роботу", - наголосила в.о. глави МОЗ.

Вона повідомила, що представники міністерства їздили по регіонах і спілкувалися з медиками, щоб врахувати думку лікарів про введення ліцензування.

Чиновник підкреслила, що ліцензування покликане захистити і пацієнтів, які зможуть анонімно подавати скарги в ліцензійну раду.

"Пацієнти, коли є скарги на лікарів, зможуть подавати скарги в ліцензійну раду. Вони будуть розглядатися анонімно, і тоді медика або можуть штрафувати або вимагати додаткове навчання, або навіть відібрати ліцензію, і лікар не буде надалі займатися медициною", - пояснила Супрун.

Проте доля цього починання досить хитка: передбачається, що Супрун буде звільнена в найближчі тижні, а ось як поставиться до цього почину новий глава відомства - ще невідомо.

Як повідомлялося, 16 липня співробітники ДБР та СБУ вручили повідомлення про підозру директорці Державного експертного центру МОЗ Тетяні Думенко. Їй інкримінують зловживання при розірванні договору оренди приміщень, укладеному більше 10 років тому. У міністерстві назвали кримінальне провадження сфабрикованими, а дії СБУ та ДБР розцінили як атаку на прозорість і чесність у сферах роботи ДЕЦ.

У вересні 2018 року ДБР проводило обшуки в ДЕЦ і намагався вилучити сервер з реєстром інсулінозалежнихпацієнтів, у якому міститися особисті дані як пацієнтів, так і лікарів.

Державний експертний центр - це державне підприємство МОЗ, до сфери відповідальності якого належить реєстрація ліків, їх клінічні дослідження, фармакологічний нагляд, ведення державного реєстру інсулінозалежних пацієнтів тощо.