UA / RU
Підтримати ZN.ua

Надійність кордонів з РФ та Білоруссю: Монастирський зробив заяву

Сьогодні охорона кордонів повинна бути більш "інтелектуальною".

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський заявив про необхідність протягом 2022-2023 років облаштувати державні кордони з Росією і Білоруссю.

Про це повідомляє департамент комунікації МВС України.

Монастирський 1 жовтня перебуває в Луганській області, де оглянув нещодавно зведену ділянку українсько-російського кордону в зоні відповідальності Луганського прикордонного загону, а також ознайомився з інженерними пристроями та системою охорони держрубежів.

Фото: сайт МВС

Глава МВС заявив, що система здатна протидіяти спробам вторгнення, диверсійного проникнення, нелегальної міграції та контрабанді.

Читайте також: Польща продовжує надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю ще на 60 днів

"Держава докладе всіх зусиль і фінанси, щоб облаштувати, нарешті, ділянку кордону з Росією і Білоруссю. У наступному році має бути "велике будівництво кордонів". Це й інженерні споруди, виконані фахівцями, і в цілому нова інтелектуальна межа, яка дасть можливість прикордонникам на 100% контролювати межі нашої країни", - зазначив Монастирський.

Фото: сайт МВС

За його словами, для повного облаштування кордонів необхідно 17 млрд грн. МВС вже звернулося до уряду з вимогою закласти ці цифри в бюджет 2022.

В середині грудня повідомлялося, що Україні необхідно обладнати інженерними спорудами ще півтори тисячі кілометрів кордону з Росією, розповів глава Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко. За його словами, в Сумській області (568 км кордону) роботи з облаштування поки не починалися, зараз там проводяться пошукові роботи. На ділянці в Чернігівській області облаштовано 10% межі, залишаються ще 250-270 км. У Луганській області зроблено 110 км, залишається ще близько 380 км.

У 2020 році на інженерне облаштування кордону прикордонній виділили 400 млн гривень, а за весь час дії проєкту - 1,7 млрд. І це при тому, що його початкова вартість з 4,1 млрд грн скоротилася до 2,5 млрд.

Також повідомлялося, що в Україні прийняли рішення посилити біля кордонів на північному напрямку протиповітряну оборону.

Посилення боєздатності пов'язано з проведення стратегічного командно-штабного навчання "Об'єднані зусилля - 2021", повідомляє Повітряне командування "Центр" на сторінці в Facebook.