UA / RU
Підтримати ZN.ua

Монастирський назвав пріоритетні проєкти МВС

Міністр планує добудувати «стіну» на кордоні, запустити відеореєстрацію в поліцейських відділках, підвищити безпеку в школах і ефективність гасіння пожеж.

Новий міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський розповів, якими проєктами його відомство займатися найближчим часом. В інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» міністр уточнив: йдеться про облаштування держкордону, запуск системи онлайн-реєстрації затриманих у відділках поліції (Сustody Records), реформу «поліцейський офіцер громади» та інші проєкти.

За словами Монастирського, зараз він переглядає і визначає пріоритети ініціатив, які впроваджуються в міністерстві. Запуск багатьох «добрих ініціатив» новий міністр записав на рахунок свого попередника Арсена Авакова.

«Аналізуючи проєкти, я виходжу з того, чи збільшує конкретний проєкт безпеку громадян на вулицях, в районах, містах і селах», - сказав міністр.

Облаштування кордону

Один з ключових проектів стосується будівництва державного кордону, зазначає голова МВС. «І цей процес має бути кінцевим, а не розтягнутися на 30 років будівництва, після чого ми нічого не отримаємо», - додав він.

Поліцейський офіцер громади

У Нацполіції пріоритетним буде проєкт «поліцейський офіцер громади», зазначив Монастирський.

«Він отримав динаміку кілька років тому, є найбільш мультиплікативним, більше за інші дає присутності правопорядку на місцях, збільшує почуття безпеки», - вважає міністр.

Сustody Records

Після подій в Кагарлику на Київщині, де поліцейські катували і ґвалтували свідків, Аваков анонсував появу системи цілодобового відеоконтролю у всіх відділках поліції країни. На запуск системи знадобиться близько 20 млн євро. Наступник Авакова має намір продовжити проект.

За словами нового голови МВС, проєкт стосуватиметься врегулювання організації простору спілкування поліцейського і громадянина.

«Частиною цього проекту є Сustody Records - це по суті проєкт постійної електронної фіксації всіх дій щодо затриманих, з моменту фактичного затримання громадянина до моменту його виходу з поліцейської дільниці», - сказав він.

Згідно з даними правозахисників, саме в перші години спілкування найчастіше і відбуваються порушення прав затриманого.

Європейський хаб з пожежогасіння

У планах міністра - створити базу пожежогасіння для швидшого реагування на пожежі поблизу населених пунктів і стратегічних об'єктів.

«Протягом цього і наступного року ми хочемо подвоїти кількість літаків АН-32П - таким чином, отримаємо базу для пожежогасіння і зможемо ефективніше відсікати вогонь від населених пунктів, стратегічних об'єктів, швидше локалізовувати пожежі», - зазначив Монастирський.

Також буде запущено проєкт добровільних пожежних дружин.

Безпечна школа

Ще одним пріоритетним проектом МВС Монастирський назвав забезпечення безпеки в школах. З цією метою буде збільшено патрулі поліції біля шкіл, посилені служби охорони навчальних закладів, з'явиться посада фахівця з безпеки в школах.

Цифровізация

У ще одному напрямку роботи МВС - цифровізації, Монастирський розраховує на «великий прорив» і максимальне дистанціювання громадянина і чиновника. Йдеться як про надання державних слуг, так і при фіксації адміністративних правопорушень.

Читайте також: Монастирський проти виведення Нацгвардії та інших структур з підпорядкування МВС

Нагадаємо, 15 липня парламент проголосував за відставку голови МВС Арсена Авакова. Він був єдиним міністром, якому вдалося попрацювати у всіх складах Кабміну після Революції Гідності.

Аваков сам написав заяву про відставку 13 липня, того ж дня президент Володимир Зеленський висунув на засіданні фракції «Слуга народу» кандидатуру Дениса Монастирського. Наші джерела в міністерстві причиною відставки назвали втому один від одного – президента і міністра.

16 липня Верховна Рада призначила новим міністром голову парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського. Кандидатуру підтримав 271 депутат, жодного голосу не дали фракції ОПЗЖ, «Європейської солідарності», «Батьківщини» та «Голосу».