UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобільний застосунок «Резерв+»: чи є він електронним кабінетом військовозобов'язаного

Роз'яснення дав експерт.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей час мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Адвокат Ярослав Жукровський в ефірі «Українське радіо. Львів» розповів, чи є застосунок «Резевр+» електронним кабінетом. Про це пише «Суспільне.Львів».

Жукровський зазначив, що постанова Кабміну №559 від 16 травня 2024 року передбачила, що військово-обліковий документ може бути паперовим. І вже з 18 травня не мають видавати військові квитки у вигляді книжечки.

Читайте також: У Міноборони розповіли, після чого значно збільшиться уточнення даних через «Резерв+»

За словами адвоката, ця ж постанова визначила електронний військово-обліковий документ.

«Чи є «Резерв+» електронним кабінетом? Станом на сьогодні – ні. Але з часом, коли такий кабінет буде, електронний документ та паперовий матимуть однакову юридичну силу. Це так само як в «Дії» є паспорт», — пояснив адвокат.

Експерт додав, що код, який вклеюється у військовий квиток, є набором чисел, які ідентифікують людину в єдиному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

«Якщо він вклеєний, то це означає, що інформація про нього є в єдиному реєстрі. Вклеювати почали недавно, тому й виник ажіотаж. Якщо військовозобов’язаний не має такого штрих-коду, то він порушує правила військового обліку. Тоді його запрошують проїхати у ТЦК, щоби уточнити та оновити свої дані», — сказав Жукровський.

За словами експерта, він досі не бачив жодного працівника ТЦК зі сканером, який би мав зчитувати штрих-код у віськовому квитку.

Раніше ми писали, чи обов'язково проходити військово-лікарську комісію чоловікам до 25 років.