UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: види повісток та порядок їх вручення

Не завжди отримання повістки означає обов’язковий призов до армії.

В Україні триває загальна мобілізація, що введена через військове вторгнення Росії. Громадяни призовного віку отримують військові повістки, що бувають різних видів. Фахівці інформаційного порталу «Юридичний ФАКТ» дали роз’яснення щодо видів повісток та порядку їх вручення.

Які бувають військові повістки

Наразі в Україні є чотири види документів, що відносять до такого терміну як «військова повістка»:

Читайте також: Війна в Україні: чи будуть роботодавці платити зарплату мобілізованим працівникам

Який існує порядок вручення повісток

Фахівці наголошують, оповіщення громадян про призов на строкову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, зокрема, закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть вручати безпосередньо посадові особи районного (міського) ТЦК та СП.

Зазначається, що повістка має бути вручена особисто або уповноважені особи мають скласти акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Якщо на підприємство надійшов лист з ТЦК та СП, повістку військовозобов’язаному працівнику має вручити під підпис відповідальний за ведення військового обліку.

У випадку, коли працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна за ведення військового обліку особа має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до ТЦК та СП.

Юристи зазначили, що у законодавстві чітко не визначено де саме має відбуватися вручення повісток, а тому вручення повістки на вулиці, блокпостах, за місцем проживання тощо не є незаконним. Головною умовою є встановлення особи, якій вручається така повістка, що здійснюється на підставі документів, що посвідчують особу (паспорт, посвідчення водія)

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можна оскаржити рішення військово-лікарської комісії

Що буде за неявку до військкомату

В Україні за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачена адміністративна відповідальність за ст. 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Розмір штрафу – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Співробітники Нацполіції мають право на адміністративне затримання військовозобов’язаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставку їх до територіального центру комплектування (статті 259 та 262 КУпАП, частина третя статті 38 Закону України «Про військовий обовʼязок і військову службу»).

Особу, яка ухиляється від призову на строкову військову службу, може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за статтею 335 Кримінального кодексу України. Статтею передбачається обмеження волі до трьох років.

Також передбачається кримінально відповідальність (позбавлення волі терміном від 3 до 5 років) за ухилення від призову під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період.

Раніше стало відомо, як в Україні відбувається медогляд призовників. Здійснюють цю експертизу створюються військово-лікарські комісії (ВЛК): вони проводять огляд військовозобов'язаних та визначають чи придатна особа до військової служби.