UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: які є відмінності у прийомі на службу контрактників і призовників

Мобілізованим для укладання контракту слід зібрати деякі документи.

Через військове вторгнення Росії в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Мобілізації підлягають військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років. Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач в інтерв’ю НВ розповів, чим відрізняються вимоги при прийомі на військову службу за мобілізацією та за контрактом.

Горбач зазначив, що різниця починається з поглибленої військово-лікарської комісії та різних довідок.

«У період ведення бойових дій це може видатись проблематичним. Так, є військовослужбовці, які підписують контракт, але вони переважно знаходяться тут, у тилових районах. Дуже багато зараз підписують контракти службовці строкової служби, які на момент початку війни не звільнилися», – сказав він.

Читайте також: Мобілізація студентів: у яких випадках відстрочка від призову не діє

За словами Горбача, також деякы мобілізовані підписують контракт, особливо ті, які мають вищу освіту і досвід роботи за певним фахом.

«Вони можуть підписувати контракт і призначатися на офіцерські посади. Також підписують контракти для проходження військової служби на солдатських або сержантських посадах. Але їх не так багато, бо потрібен час зібрати пакет документів», – пояснив він.

Горбач пояснив, яке грошове забезпечення може отримати військовий-контрактник, який знаходиться на першій лінії розмежування.

«Наприклад, тут є у нас водій — військовослужбовець, який нещодавно підписав контракт. Його грошове забезпечення складає 14 тис. грн, доплата у воєнний час складає 30 тис. грн, тож тут він отримує 44 тис. грн. Якщо військовослужбовець виконує обов’язки «на нулі», то йому доплата складає не 30, а 100 тис. грн. Це без вислуги, за яку теж іде надбавка», – сказав він.

Читайте також: Мобілізація в Україні: зміни в законі щодо супроводу осіб із інвалідністю зменшують ризики зловживань у питаннях виїзду чоловіків за кордон

Горбач зауважив, що надбавка також передбачена, якщо військовослужбовцю присвоюється військове звання.

«Тобто загалом мінімальне грошове забезпечення складає 44 або 114 тис. грн. І тут немає різниці між мобілізованим та контрактником. Єдине, при підписанні контракту ще виплачується додатково одноразова виплата», – резюмував він.

Раніше заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов розповів, чи будуть збільшувати темпи мобілізації в Україні.