UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: яке покарання можна отримати за незаконне перевезення в машині родича за кордон

Роз'яснення дала юристка.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Під час воєнного стану виїзд за кордон для військовозобов'язаних обмежений.

Юристка ТОВ «Спектр Трансбуд» Олена Насеко на порталі b2bconsult розповіла, яка відповідальність передбачена за незаконне перевезення в власному авто через кордон близького родича.

Читайте також: Загальна мобілізація: скільки мають служити військові

Вона зазначила, що в Україні за незаконне переправлення осіб (в тому числі близького родича) через державний кордон передбачена кримінальна відповідальність.

«Відповідно до частини 1 статті 332 Кримінального кодексу України незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод - караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років», – сказала Насеко.

Раніше адвокат Андрій Карпенко пояснив, чи може виїхати за кордон чоловік, який супроводжує батька або матір з інвалідністю та які документи для цього потрібні.

Нагадаємо, що 2 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років. Експерти прогнозують, що це допоможе підтримати здатність української армії відновлювати та реконструювати бойові підрозділи, а також створювати нові. Але це лише один з багатьох чинників, які обговорюють у Києві для створення стійкого апарату генерування воєнних сил.