UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація: оновлено список захворювань для придатних та непридатних

В Україні оновили розклад хвороб.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Нещодавно у Міноборони затвердили наказ «Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», у якому прописані нові категорії придатності до військової служби. Документ набуде чинності 4 травня.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: як підтвердити право на неї на підставі інвалідності дружини

Ступінь придатності до військової служби: що змінилося

У документі визначена процедура проведення військово-лікарської комісії (ВЛК), а також вказані нові ступені придатності до військової служби, служби у військовому резерві:

Зі ступенів придатності виключено поняття "обмежено придатний". Особи, які мають такий ступінь, мають пройти ВЛК.

Відповідно до нового документу, військовозобов’язаних українців, які мають онкологічні захворюваннями у стадії ремісії, можуть визнати придатними для мобілізації. 

Повний розклад хвороб можна переглянути нижче.

 

Скасування статусу "обмежено придатний" до військової служби в Україні — неоднозначне рішення, яке замість подолання проблем може створити нові. Немає жодних сумнівів у тому, що розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, потребує кардинального оновлення. Але намір поділити всіх військовозобов’язаних тільки на придатних і непридатних без якогось проміжного статусу суперечить світовій практиці. А також потенційно може навіть збільшити на фронті кількість військовослужбовців, які мають проблеми зі здоров’ям. Детальніше про це читайте у статті журналіста, аналітика, піар-технолога Петра Герасименка "В Україні скасували обмежену придатність. Що далі буде" на ZN.UA.