UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: як морякам стати на військовий облік

В Україні змінилися правила військового обліку.

Через військову агресію РФ в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років. Кабмін ухвалив поставу № 1487. Документом встановлюється Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Як має проходити військовий облік моряків

Відповідно до нового Порядку, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які працюють на морських і річкових суднах, беруться на військовий облік за місцезнаходженням портів приписки таких суден.

Призовники, військовозобов’язані та резервісти із числа плаваючого складу морського і річкового транспорту беруться на військовий облік у портах приписки суден або в населених пунктах за місцем дислокації служб персоналу, що обслуговують судна.

Читайте також: Українським чоловікам-морякам дозволили виїжджати за кордон, але є умова

Для взяття на військовий облік і зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів із числа плаваючого складу їх військово-облікові документи подаються до відповідних служб персоналу за розпорядженням капітанів суден, адміністрації пароплавств, управлінь і баз флоту, флотилій.

У разі коли судна на період зимової навігації перебазовуються до інших портів, призовники, військовозобов’язані та резервісти із числа плаваючого складу, які обслуговують судна, повинні залишатися на військовому обліку в службах персоналу відповідних пароплавств, управлінь і баз флоту, флотилій за місцезнаходженням портів приписки суден.

Раніше у Мінреінтеграції розповіли, чи треба внутрішньо переміщеним особам ставати на військовий облік.