UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: чи можуть зрости виплати для військових

Роз'яснення дав секретар оборонного комітету ВP.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабне вторгнення РФ. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Верховна Рада у першому читанні ухвалила новий законопроєкт про мобілізацію. Народний депутат, секретар оборонного комітету Верховної Ради Роман Костенко розповів в ефірі «24 каналу», що у документ також вносять правки щодо виплат для військовослужбовців.

Грошова винагорода для військових: як вона може змінитися

Костенко зазначив, що той, хто підписує контракт під час повномасштабного вторгнення, має отримати фінансову винагороду від трьох до п'яти тисяч доларів – залежно від звання.

Читайте також: Електронні повістки: адвокат пояснив основні недоліки нововведення

Він також пропонує збільшувати зарплати відповідно до часу, проведеного на полі бою.

«Якщо ти провів 6 місяців у бойовому розпорядженні, коефіцієнт зарплати бійця підвищується у півтора раза. Якщо ти отримував 20 – 100 тисяч (мінімальна зарплата), після цього, де б ти не служив, зарплата зростає до 30 – 200 тисяч тощо. Це для того, аби мотивувати бойові підрозділи», – сказав він.

Також іншим аспектом є знищення техніки. Наприклад, прописано, що за ліквідацію ворожого танку чи САУ екіпаж або окремий боєць може отримати до 10 тисяч доларів.

«Ми порахували, що якщо у 2024 році знищимо 1000 танків, САУ тощо, як це було у 2023 році, то на заохочення особового складу необхідно витратити 1 мільярд 800 мільйонів гривень. Я впевнений, що ця мотивація дасть поштовх бійцям знищувати більше техніки», – додав Костенко

Чи зміняться виплати та пільги для ветеранів

За словами секретаря оборонного комітету Верховної Ради, окремим пунктом йде питання ветеранських виплат.

Так, мінімальні пенсії для бійців, які отримали інвалідність встановлюють за групами:

«Якщо ти 12 місяців був у бойових діях і прослужив 24 місяці, ти маєш право на безплатне розмитнення, завезення будь-якого транспорту для власного користування. Якщо 36 місяців, і не був в бойових діях, то 50% в тебе є пільга на розмитнення транспортного засобу», – резюмував він.

Раніше Міністерстві оборони України розповіли, як військові можуть отримати одноразову грошову допомогу у разі встановлення інвалідності.