UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: чи можуть військовозобов'язаному вручити повістку за кордоном

Роз'яснення дав експерт.  

Через військове вторгнення РФ в України триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову під час мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак розповів «24 каналу», чи можуть українці, які перебувають за кордоном, отримати повістку.

Експерт наголосив, що без надання повноважень консульським установам вручати повістки та здійснювати розгляд справ про адмінправопорушення, не вплинуть на тих, хто перебуває за кордоном.

Читайте також: Повістка прийшла непридатному до служби: юрист розповів, як діяти в такому випадку

В Україні наприкінці грудня 2022 року було затверджено новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Зокрема, новим порядком покладено ряд обов’язків на дипломатичні установи України, а саме:

Юрчак зазначив, що представники дипломатичних установ, згідно чинного законодавства не вправі видавати будь-які види повісток та вручати їх громадянам, що проживають за кордоном.

«Новим порядком повноваження дипустанов зводяться виключно до ведення обліку військовозобов'язаних та інформування про це відповідних органів в Україні, а тому нововведення в законодавстві ніяк не впливають на осіб, які перебувають за кордоном», – пояснює Юрчак.

Раніше ми писали, що робити, якщо прийшла повістка, а військовозобов'язаний знаходиться за кордоном.