UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати людину без досвіду

Законом заборонено відправляти на фронт осіб без належної підготовки.

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україні запроваджено воєнний стан і діє загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язані отримують повістки.

Юрист "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко розповіла, що небажання людини брати участь у бойових діях ніяк не може вплинути на мобілізацію.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть багатодітні чоловіки звільнитися зі служби

«У такому разі виняткове значення має поняття "обов'язок" кожного громадянина зробити свій внесок у збереження територіальної цілісності держави», - зазначила вона.

Проте мобілізованих, які не проходили військову службу та не мають достатнього досвіду, одразу не відправляють передову – це незаконно.

За словами заступника Міністра оборони Ганни Маляр, нікого не можуть відправити до зони бойових дій без підготовки – згідно зі статтею 29 закону «Про військовий обов'язок та військову службу», військовозобов'язані та резервісти мають пройти навчальні, перевірочні та спеціальні збори.

Наказ Міноборони також зобов'язує командирів військових частин забезпечити «якісну підготовку резервістів та військовозобов'язаних та повноту виконання ними програми підготовки».

Наразі підготовка проходить за скороченими термінами і становить від 7 до 20 діб, залежно від складності спеціальності.

Після закінчення підготовки військовослужбовці відбувають для комплектування підрозділів (військових частин), у т.ч. тих, що ведуть бойові дії.

Загальновійськова підготовка поділяється на початкову та базову.

Початкова підготовка здійснюється з метою формування у громадян первинних загальновійськових знань та спеціальних компетентностей.

Базова підготовка здійснюється з метою підготовки громадянина, здатного виконувати завдання як у мирний, так і у воєнний час, у бойових умовах, та сприяти йому в отриманні первинних знань, умінь та навичок поводження зі зброєю та її застосування; дій на полі бою (пересування та орієнтування на території); надання домедичної допомоги, а також первинної психологічної допомоги (самопомочі); поводження з саморобними вибуховими пристроями та формування стійких морально-психологічних якостей, необхідних для захисту України.

У випадку, якщо мобілізований не пройшов навіть тижня навчання, слід телефонувати на гарячу лінію Міноборони: 0-800-500-410; 0-800-500-442 або 044-454-44-99.