UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація в Україні: чи є покарання за відмову від повістки

Експерт дав роз’яснення.

Через військову агресію РФ в Україні введена загальна мобілізація. Військовозобов’язана особа може відмовитися від отримання повістки, але в такому випадку передбачений штраф. Юрист Ростислав Кравець пояснив правильний алгоритм дій у такій ситуації, пишуть Факти ICTV.

Чи може військовозобов’язаний відмовитись від повістки

Експерт зазначив, що для відмови в отриманні повістки призовник повинен мати конкретні причини.

Серед таких причин можуть бути:

Він пояснив, що необхідно уважно перечитати повістку, яку вам хочуть вручити.

Кравець наголосив, що у повістці має бути обов’язково вказана така інформація:

Читайте також: Мобілізація та воєнний стан: чи може роботодавець зараз забронювати працівника

Експерт зазначив, що якщо під час вручення повістки у ній знайшли помилку, то в такому випадку можна відмовитись від її підписання. В цій ситуації співробітник військкомату повинен скласти акт про відмову від отримання.

Відповідний акт складають у присутності свідків, щоби було підтвердження причини відмови від отримання повістки. Далі документ передають до центру комплектування. В окремих випадках його можуть направити до поліції.

Кравець підкреслив, що повсітку має вручати лише уповноважена особа. Якщо повістку вам дає представник територіальної оборони (ТРО) чи поліції, ви теж маєте право відмовитись.

«Як таких правил вручення повісток немає. Є лише правило, що повістку повинна вручати уповноважена військкоматом особа, тобто представники ТРО чи поліції не можуть просто ходити та вручати ці повістки. Це має робити особа, уповноважена військкоматом (центр комплектування та соціальної підтримки), яка вручатиме відповідні повістки», – пояснив юрист.

Читайте також: Мобілізація триває: з якими хворобами не призивають на військову службу

Що буде за відмову від повістки

Якщо особа відмовилась від повістки з поважних причин, то ніякої відповідальності не передбачається.

Штраф можуть виписати у випадку, якщо особа порушила правила військового обліку. Тобто після відмови та складання акту, справу передають на розгляд керівникам центру комплектування, який може стягнути штраф від 850 до 1 700 грн за порушення правил військового обліку.

Фахівець зауважив, що накладення такого штрафу можна оскаржити в місцевому суді, саме там центр комплектування буде доводити, що особа порушила правила обліку.

Якщо військовозобов'язаний не порушив правил обліку – ніякої відповідальності не буде.

Повідомляється, що саме за порушення правил обліку можуть виписати штраф, але за те, що особа просто відмовились від повістки штраф не передбачається. За відмову покарання немає.

Експерт підкреслив, що необхідно бути готовим до того, що повістку вам вручатимуть знову. Навіть якщо ви від неї відмовились, у військкоматі розглянуть акт та надішлють нову, правильну повістку.

Раніше повідомлялося, чи призиватимуть в Україну на військову службу осіб, які мають «білий» квиток та що означають категорії у ньому.