UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародний реєстр збитків відкриють для українців у квітні – Мін'юст

Українці, які втратили житло, зможуть подати заяви.

Українці, які постраждали після повномасштабного вторгнення РФ, вже з квітня зможуть подати заяви до міжнародного реєстру збитків. Про це повідомила заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

За її словами, реєстр спершу відкриють для фізичних осіб, які втратили в результаті війни житло. Мудра нагадала, що діє українська база збитків, українці можуть подати заявку й отримати компенсацію через застосунок "Дія". Нині вона нараховує близько 500 тисяч заяв на компенсацію. 

Очікується, що за першою категорією в Міжнародний реєстр збитків надійдуть сотні тисяч заяв.

Читайте також: Реєстр збитків: уряд визначив, хто може подати заяву про компенсацію

"Нині налагоджується співпраця міжнародного реєстру з наявними реєстрами в Україні, які також ведуть облік пошкодженого та знищеного майна, аби можна було використовувати ці дані для верифікації заяв", - зауважила Мудра, передає "Укрінформ".

Пізніше в реєстр будуть внесені дані  про втрачених на війні  близьких, депортованих осіб, ВПО.

"Далі поступово додаватимуться інші категорії – для держави та юридичних осіб. Згодом з’явиться орган – комісія, яка оброблятиме цю інформацію й на її підставі ухвалюватиме рішення про суми компенсації", - конкретизувала Мудра. 

В Україні очікують, що проєкт угоди про міжнародну компенсаційну комісію буде узгоджений до кінця поточного року.

Як писало ZN.UA, Європейський Союз дійшов висновку, що він не може законно конфіскувати заморожені російські активи в ЄС, але нарешті визначив потенційний шлях їх використання. Про це читайте у матеріалі "П'ять кроків на шляху до російських грошей на відновлення".