UA / RU
Підтримати ZN.ua

Місцеві вибори в Полтаві: більшість жителів міста підтримують відставного мера

Кандидат в мери від «Слуги народу» Сергій Іващенко - другий в мерських перегонах.

Матеріал в форматі лонгріда читайте тут.

Напередодні місцевих виборів більшість жителів Полтави готові підтримати відставного мера Олександра Мамая. За нього свої голоси готові віддати 25% респондентів. Сьогодні він явний фаворит виборчої кампанії.

У Мамая за плечима дві каденції міського голови, щільне співробітництво на політичному старті з місцевим агромагнатом Веревським і імідж простої людини з народу. Він був і вантажником, і двірником, і ще багато ким, перш ніж створити з нуля власне підприємство. На початку 2000-х він володів найбільшим в Полтавській області агрохолдингом «Інтер-Агро», де обробляли 40 тис. га землі, де працювали понад п'ять тисяч працівників. Однак через два роки після обрання мером в 2010 році, Мамай продав холдинг компанії Kernel Андрія Веревського. І присвятив себе місцевій політиці, куди Веревський, власне, і допоміг йому пробитися.

Політично Мамай досі себе шукає. Він відзначився в «Партії регіонів», потім мав справу з партією «Совість України», сьогодні Мамай впевнено виступає «За майбутнє». Однак партія на межі проходження в міську раду - у неї 4%.

Його головним конкурентом є бізнесмен-забудовник Сергій Іващенко, висунутий в мери партією «Слуга народу». Ще місяць тому його навряд чи можна було віднести до головних конкурентів Мамая. Швидше, до потенційних партнерів в міській раді. Однак, за даними опитування, Іващенко сьогодні другий, і у нього - 20%

На третьому місці, згідно з опитуваннями, знаходиться Олександр Удовиченко. За нього свої голоси готові віддати 14% виборців.

Удовиченко має в місті великий політичну вагу і авторитет, підкріплений успіхами сина на судовому терені - Сергія Удовиченко, голови Полтавської окружного адміністративного суду, де розглядаються всі справи, пов'язані з місцевим самоврядуванням.

Удовиченко-старший двічі (2003-2005 та 2010-2014) очолював Полтавську ОДА, а в 2006-му обирався головою обласної ради. Великі знайомства, зв'язки і медійна впізнаваність екс-губернатора дозволяють йому сподіватися на хороший результат на виборах, з одного боку. А з іншого - безгоспність і занедбаність міста, які відчувають полтавці останні п'ять років, «поки пани б'ються», автоматом йде в скарбничку Удовиченко. Проте екс-губернатор все ще розраховує провести фракцію «Рідного міста» (3%) в міську раду, де і продовжить займатися подальшим розвитком міста, зв'язків і авторитету. Можливо навіть на посаді мера: Удовиченко всього на 6% відстає від Іващенко, у нього - 14%. Так що двері до другого туру для нього теж не закриті.

Сергій Каплін - ( «Партія простих людей») глава партії, що традиційно вважається номінальним учасником будь-якої виборчої кампанії. І навіть має теоретичні шанси пройти до другого туру - він четвертий зі своїми 11%. Судячи з сьогоднішньої активності команди «простих людей», вони цілком можуть зайти і в міську раду.

За Юрія Бублика ( «Свобода») готові проголосувати 8% виборців. Бублик - народний депутат ВР VII і VIII скликань - заявив, що піде на вибори мера Полтави і першим номером ВО «Свобода» на вибори Полтавської горради. Його брат Олександр отримає третій номер у партійному списку на виборах до Полтавської облради. Шансів поборотися за пост градоначальника Полтави у Юрія Бублика практично немає, але амбіції є. Так що невелика партійна фракція «Свободи» може прописатися і в новій горради. Якщо, звичайно, зробить ривок від своїх наявних 3%.

Андрій Матковський, який представляє «Батьківщину», був секретарем міської ради і мером Полтави. Як мер запам'ятався «хорошим початком» - забезпечив місто сміттєвими контейнерами, якісним освітленням вулиць. Зате потім за Матковським закріпилася слава чиновника, який «дуже багато бере». Взагалі ім'я екс-мера часто супроводжувалося публічними скандалами і «викриттями». Матковського можна зарахувати до класичних політичних перебіжчиків: починав з «Батьківщиною», потім спокусився на БПП, але потім знову повернувся в політсилу Юлії Тимошенко. Але, схоже, все-таки немає шансів стати мером - у нього 6%.

Андрій Карпов висунутий кандидатом в мери Полтави від партії «Європейська солідарність». Український відеоблогер, стример, телеведучий і волонтер. Автор, творець і ведучий інтернет-шоу «Вата Шоу», з 2018 року - телеведучий програми «Вата Шоу» на телеканалі «Прямий». Очевидно, що втрачає в Полтаві рейтинг партія Петра Порошенка (14%), зробила ставку на медійно-розкручену персону. І не вгадала - у Карпова «цілих» 3%.

Олександр Шамота - в.о. міського голови і - номінальний наступник Мамая. Його підтримують 1% виборців. Але Шамота теж не зовсім загубився: в останній день реєстрації раптом висунувся від Соціал-демократичної партії (СДП) з чесно заробленими 2% рейтингу.

Хоча в Полтаві, як і в багатьох інших українських містах, партійні бренди вторинні. А первинні домовленості. Очікується, що в міську раду пройдуть «Слуга народу» (26%), ОТЗЖ (15%), ЄС (14%), «Батьківщина» (5%) і «Рідне місто» (4%). «Свободі» (3%) і «Партії простих людей» (1%) - складніше.

В принципі, набір дуже схожий на стару раду, включаючи політичні сили двох основних конкурентів Мамая. Як, втім, ідентична і ситуація. (За даними опитування IRI, проведеного компанією Info Sapiens, у Мамая 25%.) Якщо пройде до другого туру і стане мером - знову може піти в суд. Компромісом еліт в Полтаві не пахне.

Опитування проведене соціологічною компанією Info Sapiens на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI). Дані збирали в місті Миколаїв 23-24 вересня 2020 року методом телефонного інтерв'ю (CATI). Розмір вибірки становить n = 600 постійних жителів міста віком від 18 років. Вибірка є репрезентативною. Статистична похибка не перевищує 4%.

Це дослідження стало можливим завдяки щедрій підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Думки, висловлені в цьому документі, належать авторам і не обов'язково відображають погляди USAID або уряду Сполучених Штатів Америки.

Читайте також: Країна по поличках. МИКОЛАЇВ

Матеріал « Країна по поличках. Полтава» публікується в рамках нового проекту ZN.UA «Країна по поличках», присвяченого місцевим виборам в Україні. Весь проект доступний на українською і російською мовами.