UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міносвіти готується до нового витка дискусії щодо закону про освіту

Нові обговорення може спровокувати закон про загальну середню освіту.

Обговорення мовної статті закону про освіту ще не завершено, а нової виток дискусії розпочнеться після того, як до парламенту буде внесений закон про загальну середню освіту. Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич в ефірі "5 каналу".

"Я думаю, що ні. Тому що насправді, у нас, коли тільки закон про загальну середню освіту з'явиться в українському парламенті, тоді почнеться нова дискусія. І нам потрібно цей проект цієї статті мовної у законі про середню освіту обговорити з усіма колами. І я боюся, що це буде виток нової спекуляції різних крайніх точок зору", - сказала Гриневич.

Вона додала, що не можна з цим законом не поспішати, у зв'язку з тим, що за ним вся реформа середньої освіти.

"Ми готові до нових таким важким дискусій, адже це шлях української держави", - зазначила міністр.

Раніше Європейська комісія за демократію через право опублікувала рекомендації, що стосуються українського закону "Про освіту", зокрема, так званої "мовної статті". У висновках пропонується внести зміни до ст. 7 цього закону ("мовна стаття") для запобігання можливої дискримінації мов, що не належать до мов Європейського Союзу.

Закон України "Про освіту" набув чинності 28 вересня. Відповідно до статті 7 закону, починаючи з 1 вересня 2018 року дошкільну та початкову освіту діти можуть отримувати мовою нацменшини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

З 5-го класу діти починатимуть навчатися державною мовою, а мову національної меншини будуть вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, то на ній можливе викладання однієї або декількох дисциплін.