UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністерство закордонних справ відібрало претендентів на посади послів: яким був конкурс

Кулеба розповів про перший в історії відкритий набір послів.

У МЗС завершили співбесіди з 16 кандидатами у посли, які пройшли перший в історії відкритий відбір, повідомив у соцмережах міністр Дмитро Кулеба.

Під час відбору, який розпочався у березні цього року, міністерство отримало понад тисячу заявок. 30% з них подали представники ділових кіл, 12% — науковці та викладачі, 7% — ветерани та військові, ще 7% — чинні та колишні дипломати. Про бажання взяти участь у конкурі заявили також адвокати та правозахисники, громадянське суспільство, медійники, представники місцевого самоврядування, держслужбовці та інші.

«Всі завжди хочуть швидких результатів. І я не виняток. Але ми розуміли з самого початку, що відкритий набір передбачає надзвичайно ретельну перевірку кожної кандидатури. Тому шлях від оголошення збору заявок до відбору кандидатів виявився достатньо довгим. І саме тому з понад тисячі заявок ми відібрали шістнадцять. Але це дійсно кваліфіковані, мотивовані, дуже потужні кандидати», — написав Кулеба, додавши, що поінформує президента про результати відкритого відбору.

Читайте також: Відкритий конкурс на посади послів України – це констатація професійного провалу МЗС – Веселовський

Міністр повідомив, що не розповідатиме про конкретних кандидатів, доки вони не пройшли решту стадій процесу.

«Але вже зараз можу запевнити, що це кращі з кращих, адже конкурс був, по суті, 69 людей на місце», — наголосив він.

Усі кандидати, за словами Кулеби, є різними людьми, проте всі вони досягли успіхів у своїх сферах і мають амбіцію та здатність бути корисними Україні.

Очільник МЗС наголосив, що пошук і призначення послів України за кордоном — це складний і достатньо тривалий процес, який раніше  був закритим.

«Відкритий набір ламає цю традицію та дає рівні шанси усім, хто має здібності, компетенції та амбіції», — сказав він.

У березні  Міністерство закордонних справ запустило відкритий пошук послів. На той час вакантними були місця в українських посольствах у 21 країні. 

Успішній людині немає сенсу брати участь у конкурсі на посаду посла України, який Міністерство закордонних справ оголосило для всіх охочих. Таку думку надзвичайний та повноважний посол України Андрій Веселовський висловив у статті «У Руанду - з куражем: чи варто обирати послів на конкурсі?».