UA / RU
Підтримати ZN.ua

Милозвучні синоніми: як ще можна українською називати лелеку

Відповідь дав мовознавець.

Після повномасштабної агресії Росії, багато наших громадян перейшли на українську мову. Щоб збагачувати своє мовлення, можна використовувати різні синоніми. Український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів, як знайти гарний синонім до слова лелека.

Авраменко підкреслив, що лелеку також можна називати чорногуз.

Читайте також: Без помилок: як українською назвати "стельку"

При цьому він зауважив, що цікаві синоніми до цього слова також можна дібрати із різних діалектів. Зокрема, такі:

Також мовознавець пояснив, що означає "гуз" у слові "чорногуз". Він порадив звернути увагу на те, що у лелеки задня частина чорна. Так, "гуз" або "гузка", "гузно" – це і є задня частина, зад.

Лайфхаків, "як російськомовному перейти на українську", вже безліч. І всі, хто хотів, уже давно ними скористалися, хоча й не завжди вдало. Соціологи свідчать, що чимало українців в обставинах російської агресії свідомо почали спілкуватись українською. Але, по-перше, деякі з цих спеціалістів прогнозують, що значна кількість таких ентузіастів знову відкотиться до звичної російської, щойно військова загроза спаде і ми повернемося до звичних умов життя. По-друге, деякі з цих "нових українців" говорять державною виключно в публічному просторі. Як українці розв'язують мовне питання – читайте у матеріалі журналіста з Херсону, фрілансера у сфері поліграфії Володимира Шишкова "Перехідний вік мови" на ZN.UA.