UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мілітаризація дітей і пропаганда в окупованому Криму: Прокуратура і правозахисники направили повідомлення в МУС

Зібрані факти, які доводять, що РФ займається цілеспрямованою і масштабною мілітаризацією, зокрема й дітей.

Росія поводить цілеспрямовану і систематичну політику мілітаризації серед дітей на всій території окупованого Криму. У зв'язку з цим Офіс Генерального прокурора направив дев'яте повідомлення в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду. Матеріали зібрали співробітники прокуратури Криму разом з правозахисниками неурядової громадської організаціїї "Кримська правозахисна група» на основі моніторингу державних програм РФ і «нормативно-правової бази» окупаційних органів.

"Державна політика РФ щодо мілітаризації жителів окупованого півострова носить систематичний і широкомасштабний характер і спрямована не тільки на юнаків, а й на дітей, починаючи від дошкільного віку. РФ впроваджує і реалізує комплексні обов'язкові програми« військово-патріотичного виховання »в навчальних закладах Криму. такі програми розраховані на дітей від раннього шкільного віку до повноліття. Російська Федерація і її окупаційна адміністрація на території окупованого півострова Крим реалізує політику спрямовану на пропаганду військової служби, такі дії представників держави-окупанта і її окупаційної адміністрації кваліфікуються як військовий злочин за ст. 8 (2) (а) (v) Римського статуту МКС», - зазначив керівник прокуратури АР Крим та Севастополя Ігор Поночовний.

Зокрема, мова йде про створення в загальноосвітніх школах воєнізованих класів, кадетських груп при дитячих садках, функціонування літніх спеціалізованих наметових таборів для навчання розвідці і следопитству і реалізації бюджетних програм з патріотичного виховання молоді.

Відзначається, що масштабної мілітаризацією свідомості дітей на півострові займається громадський рух «Юнармія Криму», яка діє з 2016 року.

У інформповідомленнях в Офіс прокурора МУС правозахисники виклали факти навчання дітей тактиці і стратегії військових дій, влаштуванню сучасної стрілецької зброї, стрільбі, яку проводять в тому числі і кадрові офіцери Міноборони РФ. А також вказали, що пропаганда, спрямована на забезпечення добровільного запису в армію жителів окупованих територій, заборонена ст. 51 Четвертої Женевської конвенції. У Криму така пропаганда є не тільки порушенням міжнародного гуманітарного права, а й засобом здійснення військового злочину у вигляді примусу до служби в збройних силах країни-агресора.

«Притягнути до відповідальності вище політичне і військове керівництво країни-окупанта може тільки міжнародний трибунал. Тому ми щодня і працюємо над якісної доказовою базою, щоб всі військові злочинці рано чи пізно були покарані», - підкреслила заступник начальника Управління Департаменту нагляду у кримінальних виробництвах щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора Ольга Коріняк.

Це вже друге з 2018 року повідомлення до МКС по мілітаризації населення окупованого Криму.

Читайте також: Правозахисники і прокуратура готують повідомлення до МКС через пропаганду серед кримських дітей служби в армії РФ

З початку окупації по лютий 2020 РФ провела 11 призовних кампаній, під час яких не менше 25 тисяч чоловіків примусово призвали до лав ЗС РФ.

Детальніше про те, в якій ситуації опинилися україномовні школи в Криму і як бути дитиною, що живе на окупованому Кримському півострові, читайте в статті " Росія в Криму забирає у дітей українську ідентичність " Ірини Сєдової.