UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мер Бучі розбив фейки РФ про загибель людей під час боїв: у 85% убитих кульові поранення

Це усвідомлене зумисне вбивство, наголошує Федорук.

У 85% убитих у Бучі, чиї тіла вже дістали з братських могил, є кульові поранення, повідомив мер міста Анатолій Федорук. Це говорить про умисне вбивство, а не випадкову загибель, додав він.

«Практично 85% усіх тіл, які ми піднімаємо з братських могил чи індивідуальних поховань на городах, у парках, скверах, дворах – з отворами від кулі. Тобто усвідомлене умисне вбивство сталося у Бучі», - розповів він в етері національного телемарафону.

Роботи з ексгумації тіл із братської могили на території Церкви святого апостола Андрія Первозванного планують завершити сьогодні.

«Завершуватимемо цю роботу: піднімемо тіла і відправимо в морги, щоб проводити вже відповідні процедури, а родичі могли отримати тіла загиблих і поховати їх так, як це має бути», - наголосив Федорук.

За місяць окупації Бучі росіяни також встигли пошкодити понад 1 тисячу житлових об'єктів, включно з приватними будинками та багатоповерхівками. Рівень руйнування внаслідок влучення ворожих снарядів у всіх різний.

За словами Федорука, панельні будинки, які поцілили снаряди, оглянули фахівці провідного київського інституту. Говорити про те, що вони підлягають відновленню, поки що зарано.

Читайте також: Війська РФ не заморочувалися з приховуванням слідів під час скоєння звірств у Бучі – Мін’юст

Нагадаємо, околиці Києва та область звільнили від окупаційних військ на початку квітня. У той самий час перед журналістами зі світових видань та українськими кореспондентами постала картина звірств російських окупантів: масові вбивства, зґвалтування, руйнування та мародерство.

Попри те, що Київ узяв на себе зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС ратифікувати Римський статут, українська влада досі цього не зробила. Чому? Як це може позначитися на міжнародному розслідуванні злочинів, вчинених російськими військовими в Маріуполі, Харкові, Херсоні, Бучі, Бородянці, Ірпені, Чернігові, Волновасі та багатьох інших українських містах і селах? Відповіді на ці та інші запитання – в інтерв'ю ZN.UA заступника генерального прокурора України у 2019–2021 роках Гюндуза Мамедова «Чому нашій країні необхідно ратифікувати Римський статут».