UA / RU
Підтримати ZN.ua

Механізм зупинення безвізу для України може запрацювати у разі порушення умов безвізових поїздок в ЄС

Україна повинна приділяти увагу безпеці документів та протидіяти корупції.

Механізм зупинення безвізу для України може запрацювати у разі порушення умов безвізових поїздок до ЄС.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Ірина Сушко. За її словами, свіжі дані Європейського офісу підтримки шукачів притулку за 2016-2017 рр. свідчать, що за останні два роки кількість шукачів притулку з України стабільно знижується, і безвізовий режим не привів до його зростання.

"Але ми маємо іншу тривожну тенденцію. Йдеться про безпеку документів та сферу протидії корупції. У грудні 2017 р. на провал української системи безпеки документів вказала посол Великобританії Джудіт Гоф. В інтерв'ю виданню "Новий час" вона пригадала історію, коли український біометричний закордонний паспорт незаконно отримав громадянин іншої держави, підозрюваний у скоєнні замовних убивств і, зокрема, в замаху на Аміну Окуєву і Адама Осмаєва. Одночасно про іншу паспортну історію, пов'язану з підозрами в корупції топ-чиновників ДМС, публічно заговорила посол Франції Ізабель Дюмон. "Хочу окремо відзначити історію з паспортами. Підозра про існування корупційної схеми, яка дозволяє громадянам третіх країн отримати паспорт України, - це дуже серйозно. Ми особливо уважно стежимо за розвитком цієї ситуації", - розповіла вона "Європейської правді". У лютому до клубу критиків долучився посол Швеції Мартін Хагстрем", - йдеться в статті.

І все ж, на думку експерта, в ЄС не кажуть про припинення безвізового режиму з Україною, що підтверджують і висловлена нещодавно позиція посла ЄС Hyuga Мінгареллі, і в цілому порядок денний нарад міністрів внутрішніх справ ЄС, де (поки) не згадують Україну, на відміну від Грузії.

"Але тривожні дзвіночки вже пролунали. Такі випадки істотним чином перешкоджають будь-якій подальшій лібералізації візової політики щодо України. В країнах глобального Заходу - ЄС, США, Великобританії, Канаді - їх, безумовно, розглядають як потенційну загрозу для власних громадян. А ще одна така історія може стати для безвіза останньою", - підкреслює автор.

Детальніше про безвізовий режим з ЄС для України та Грузії читайте в матеріалі Ірини Сушко "Безвізова погода в Грузії і Україні: помірна хмарність чи затишшя перед бурею?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".