UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медкомісія для призовника: які обстеження треба пройти у лікарів

Військовозобов'язаний має пройти медобстеження.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, які введені через військову агресію Росії. Військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років підлягають призову під час мобілізації.

Призовники мають обов'язково проходити медкомісію для прийняття рішення щодо їх придатності до військової служби, а також можуть оскаржити рішення ВЛК.

Які лікарі мають оглянути призовника

Медобстеження проводить військово-лікарська комісія (ВЛК), на підставі висновків якої військовозобов'язаний відправляється на військову службу або йому назначається додаткове обстеження.

Читайте також: Після поранення: що треба знати військовому перед проходженням ВЛК

Під час проходження військово-лікарської комісії призовники повинні пройти таких спеціалістів:

Які обстеження треба пройти військовозобов'язаному

Перед оглядом у профільних фахівців призовники мають пройти такі обстеження:

Перед обстеженням ВЛК на кожного призовника повинен бути зроблений запит у психоневрологічний, протитуберкульозний, шкірно-венеричний та наркологічний диспансери.

Якщо під час огляду з’ясується, що призовник потребує додаткового огляду, його можуть відправити на обстеження до інших фахівців.

Людина з інвалідністю під час проходження медкомісії має надати дані соціальних органів, що підтверджують інвалідність, а також медкартку із результатами всіх діагнозів та медичних спостережень.

Якщо на підставі медичних документів, особистого огляду фахівцями ВЛК, є сумніви щодо придатності призовника для військової служби,  його направляють для додаткового обстеження до медзакладу.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи можуть її отримати наукові працівники

Чи можна оскаржити рішення ВЛК

Порядок проходження медкомісії та оскарження результатів ВЛК регулюється Наказом Міністерства оборони України «№402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України».

Відповідно до підпункту 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення Постанова ВЛК, з якими призовники не згодні, може бути оскаржена у ЦВЛК або у суді.

Центральна військово-лікарська комісія (ЦВЛК) є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

ЦВЛК Міноборони України знаходиться за адресою м. Київ, вул. Госпітальна, 16. Відповідно до підпункту 2.3.5 пункту 2.3 глави 2 розділу І Положення Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Раніше ми писали, чи можуть в Україні під час мобілізації призвати обмежено придатну особу.