UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медичний огляд працівників освіти: що змінилося з 1 жовтня

Під час медоглядів необхідно пройти певних лікарів.

В Україні трудові відносини між працівником та роботодавцем регулюються відповідним законодавством. Представники деяких професій мають регулярно проходити медогляди. Видання Освіта.ua розповіло, що змінилося у медичних оглядах для працівників освіти.

Як змінилися правила медогляду для освітян

В Україні з 1 жовтня 2024 року змінилися вимоги до проведення медоглядів для працівників закладів освіти. Відповідні зміни затверджені наказом МОЗ від 08.11.2023 №1925 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 23 липня 2002 року №280», який набув чинності 1 жовтня 2024 року.

Читайте також: Зарплата вчителів: від чого залежить її розмір та які є надбавки

Так, Правил проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, обов’язковий профілактичний медогляд буде включати необхідні обстеження лікарів-спеціалістів відповідно до Переліку, клінічні, лабораторні та інші дослідження, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення.

Які дослідження мають пройти працівники під час медогляду

Передбачено проведення наступних лабораторних досліджень:

Також передбачені обстеження лікарями-спеціалістами:

Окрім того, необхідними будуть інструментальні дослідження:

Читайте також: Трудові відносини: чи може працювати дистанційно вчитель, який перебуває за кордоном

Чи треба робити флюорографію

Флюорографія робиться при проведенні попереднього медогляду та надалі один раз на рік при належності до груп підвищеного ризику розвитку туберкульозу, у тому числі діагностики латентної туберкульозної інфекції, відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

«Щорічна флюорографія для працівників закладів освіти, які не входять до груп підвищеного ризику розвитку туберкульозу, не є обов’язковою. Але за наявності певних симптомів чи критеріїв педагогів можуть віднести до цієї групи і зобов’язати проходити це обстеження щорічно», - йдеться у повідомленні.

Чи маю працівники освіти робити щеплення та проходити психіатричні огляди

З 1 жовтня цього року щеплення стало обов’язковою умовою для роботи для вчителів. Так, є оновлений перелік обов’язкових щеплень для працівників освіти, відповідно до якого вони не будуть допущені до роботи без вакцинації проти певних інфекційних хвороб. Періодичність і перелік щеплень визначені чинним законодавством.

Працівники освітніх закладів підлягатимуть психіатричним оглядам раз на п’ять років (раніше його проводили щорічно).

Також вони проходитимуть лабораторне тестування на наявність психоактивних речовин.

«Роботодавцям надано право вимагати від працівника проходження позачергового огляду у разі підозри на психічний розлад», – йдеться у повідомленні.

Раніше у Міністерстві охорони здоров'я переглянули вимоги та визначили диференційний підхід щодо строків проходження періодичного психіатричного огляду осіб залежно від виду їх діяльності.