11 березня у християн східного обряду починається Масничний тиждень. Традиційною стравою на Масницю є млинці. Їх готують з солодкими та солоними начинками. Важливо уникати м'ясних варіантів, адже це тиждень перед Великим постом, коли забороняється вживати м'ясо.
Млинці на кефірі
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне - 2 скл.
- Кефір (або кисле молоко) - 1,5 скл.
- Молоко (можна воду) - 0,5 ст. (+ Ще близько 1/3 скл.)
- Яйце куряче - 2 шт.
- Цукор - 0,5 скл.
- Сода - 1 ч. л
- Сіль - 1/4 ч. л
- Олія - 3 ст. л.
Приготування:
- Збити яйця з цукром, влити кефір, посолити і перемішати.
- Поступово всипати борошно, заздалегідь просіяне з содою. Добре перемішувати тісто, щоб не було грудочок. Потім додати в тісто молоко або воду, ще раз все перемішати.
- Накрити тісто серветкою і дати постояти при кімнатній температурі 20-30 хвилин.
- Долити в тісто повільно ще трохи води або молока, щоб воно стало по консистенції, як рідка сметана. Знадобиться близько 1/3 склянки води або молока. Додати рослинну олію, добре перемішати.
- Сковороду змастити невеликою кількістю рослинної олії і добре розігріти. Випікати млинці до золотистого кольору.
Читайте також: Великдень: коли він буде у 2024 році
Гречані млинці
Інгредієнти:
- 300 мл мигдального молока
- 1 ч. л. ванільного екстракту
- 75 г бланшованого мигдалю
- 100 г гречаного борошна
- 100 г рисового борошна
- 2 ч. л. розпушувача
- стиглий банан
- оливкова олія
Приготування:
- Змішати молоко, ванільний екстракт, мигдаль, борошно, розпушувач та очищений банан та збий усе до однорідної маси блендером чи вінчиком.
- Добре розігріти пательню, змастити маслом.
- Виклади на пательню 3 ст. ложки тіста. Готувати до золотистого кольору з обох боків.
- Перед подачею змастити гарячі млинці кленовим сиропом.
Млинці на сироватці
Інгредієнти:
- Сироватка – 1 л
- Борошно – 0,8 кг
- Цукор – 50 г
- Яйця – 3 шт.
- Олія – 5 ст. л
- Сіль – 1/3 ч.л
- Сода харчова – 1/3 ч.л
Приготування:
- У глибоку ємність розбити яйця, додати цукор. Добре збити блендером суміш до піни.
- Додати сироватку та харчову соду, збити блендером до однорідної маси, додати олію.
- Поступово до рідкої основи всипати просіяне борошно, все перемішати до однорідної консистенції.
- Млинці випікати на добре розігрітій сковороді до готовності з обох боків.
Млинці на кип'ятку
Інгредієнти:
- 225 мл молока
- 2 яйця
- 25 гр цукру
- 0,5 ч.л солі
- 150 гр пшеничного борошна
- 225 мл кип’ятку
- 4 ст. л олії