UA / RU
Підтримати ZN.ua

Масляна 2022: коли розпочнеться святковий тиждень

Під час Масляного тижня люди проводжають зиму та зустрічають весну.

Масляну святкують за тиждень до Великого посту, який починається за 50 днів до Великодня. Кожного року святкування Великодня відбувається у різний час, оскільки дата свята визначається за місячним календарем. Саме тому й дата Масляної щороку є різною.

Коли Масляна у 2022 році

Точної дати Масляна немає, оскільки кожний рік вона змінюється. Початок святкування Масляної залежить від Великодня. Зазвичай свято припадає на кінець лютого - початок березня.

Масляний тиждень у цьому році почнеться 28 лютого, а завершиться 6 березня. Одразу після Масляної, 7 березня у вірян розпочнеться Великий піст, який триватиме до Великодня (24 квітня).

Читайте також: День блаженної Ксенії: традиції та молитви

Історія свята

Свято має давню історію та походить з часів язичництва, коли люди поклонялися богу сонця Ярилу. Це слов’янське свято, що присвячене зустрічі весни та проводам зими.

Коли почалося поширення християнства, Масляна увійшла до церковного календаря та наповнилась новим змістом. Попри це, у святкуванні Масляної залишилося багато язичницьких обрядів, серед яких спалення опудала зими.

Святкування розпочинається з понеділка, а завершується у неділю.

Масляна вважається підготовкою до Великого посту. Під час свята дозволяється вживати молочні продукти, яйця, але їсти м’ясні страви у Масляний тиждень вже заборонено.