UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мамедов пояснив деталі щодо відповідальності командирів за воєнні злочини своїх підлеглих

Військові командири нестимуть відповідальність, якщо знали про скоєнні воєнні злочини своїх підлеглих, але проігнорували їх.  

Напередодні Верховна Рада України схвалила в цілому ініційований президентом України законопроєкт № 11484 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього". Згідно з цим законом, військові командири нестимуть кримінальну відповідальність навіть якщо вони безпосередньо не вчиняли воєнні злочини, однак достовірно знали або проігнорували інформацію щодо скоєння злочинів (передбачених статтями 437–439, 442, 442-1 Кримінального кодексу України) своїми підлеглими і не запобігли їх вчиненню, зазначив кандидат юридичних наук,  заступник генпрокурора України у 2019-2022 роках Гюндуз Мамедов у соцмережі Х.

"Командна відповідальність закріплена у Римському статуті Міжнародного кримінального суду (ст. 28), і базується на трьох критеріях: знання, контроль і недбалість. Для реалізації цього принципу потрібно довести, що командир мав можливість попередити чи покарати за вчинення злочинів не лише юридично, а й фактично. В цілому це є важливим інструментом у забезпеченні правосуддя", - наголосив він.

Читайте також: Зеленський зустрівся з прокурором МКС: "Важливо дотримуватися Римського статуту й не допустити ігнорування рішень суду"

За його словами, це актуалізує подальше впровадження міжнародного гуманітарного права в армії України. Водночас Мамедов вказує, що до прийняття цього закону у статті 27 Кримінального кодексу України були передбачені види співучасті у вчиненні злочинів.

Президент України Володимир Зеленський 24 серпня підписав закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього.

Безумовно, ратифікація Римського статуту – дуже важливий і довгоочікуваний крок, що зробить нас повноцінною частиною родини міжнародної кримінальної юстиції. Щоправда, є одне «але». Про що йде мова, читайте у статті Гюндуза Мамедова та Надії Волкової "Україна стає ближчою до Суду, який видав ордер на арешт Путіна. Але є нюанс".