UA / RU
Підтримати ZN.ua

Маленька громада і переселенці: Як Брусилів успішно справляється із ВПО

Голова Брусилівської громади розповів, як вони справляються із розселенням та задоволенням потреб переселенців.

Брусилів на Житомирщині вже вдруге переживає хвилю переселенців. Перша відбулася після аварії на Чорнобильській АЕС, а друга – у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ. Як може працювати механізм розселення та соціалізації переселенців і як місцеве самоврядування вирішує проблеми ВПО по суті без залучення центральної влади? Про це розповів голова Брусилівської громади Володимир Габенець, з яким поговорила Ірина Латиш в рамках спільного проєкту ЧЕСНО та ZN.UA.

«Ще до того, як на державному рівні ввели єдину реєстрацію ВПО, ми стали обліковувати їх самі... Це ми робили для того, щоб розуміти потреби у продуктах, навантаження на інфраструктуру і по розселенні», – розповів Габенець.

Голова громади додав, що в деяких домогосподарствах одночасно проживало до 20 переселенців. Зараз, за його словами, у громаді проживає близько 2,5 тисяч переселенців. Тоді як на піку їх прибуття у громаді лише зареєстрованих було 8 тисяч людей.

«Найбільше було з Київщини, в перші дні були з Ірпеня, Бучі, Бородянки. І досі їдуть також зі Сходу та Півдня. Переважно для них Брусилів не є першим місцем після евакуації, вони нас обирають уже для тривалого проживання. Спочатку до нас не привозили цілеспрямовано автобусами людей з міст, які були евакуйовані, вони проїздили транзитом. Зупинялися на нічліг або щоб поїсти гарячого у «Сімейному центрі» і їхали далі. Це була на той час єдина дорога», – додав Габенець.

Він розповів, що людей компактно селили у школах, але найбільше переселенці жили і живуть у знайомих чи родичів. Також старости дзвонили власникам порожніх будинків і питали, чи можна їх відчинити для переселенців. Місцеві жителі також самі пропонували свої вільні кімнати.

Читайте також: В Україні створено безкоштовний навчальний курс для переселенців

«Ми відремонтували садочок під такий центр, передали його в підпорядкування комунальній установі Центр надання соцпослуг. Там облаштували кімнати для проживання, і є загального користування — кухня, душові, кімната відпочинку. Туди ми селимо людей, яким ми не можемо знайти повноцінного житла. На облаштування загалом виділили пів мільйона з бюджету на ремонт, меблі та побутову техніку», – додав Габенець.

Крім того, за його словами, Брусилівська ТГ співпрацює з релігійними громадами, де створено «Сімейний центр». Там є шість кімнат, багато туалетних кімнат, душових та велика їдальня. Також діє проєкт, в рамках якого діти не тільки ВПО приходять після школи, і їм допомагають зробити уроки, їх годують, а з ким потрібно займається логопед.

Відповідаючи на питання про те, як громада дізнається, що до них везуть людей, Габенець розповів про співпрацю з громадською організацією Save Ukraine. Вона постійно привозить евакуаційними автобусами людей і шукає, де їх розмістити. Крім того, громада дає інформацію про свої можливості у районне управління праці.

Для того, аби визначити потреби переселенців у громаді, як зазначив її голова, робили опитування. Зокрема, людей запитували безпосередньо про потреби, та чи мають вони намір лишатися у громаді жити. Найгострішим питанням, за словами Габенця, є працевлаштування та поліпшення умов проживання.

Читайте також: Допомога переселенцям: що змінилося з 1 квітня

«Зараз працюємо над створенням Ради ВПО, щоб люди могли представляти свої інтереси нарівні з місцевими. Влітку ми відкрили бібліотечний табір для дітей, він і для місцевих також, але ВПО більше було. Для дорослих у нас також був невеличкий проєкт, запрошували різних спікерів, психологи приходили, представники адміністрації розповідали про права та тонкощі законодавства», – додав Габенець.

Він також розповів, що ті, кому більше нема куди повертатися, щомісячно отримують матеріальну допомогу. Їм також відновлюють документи, якщо потрібно, та намагаються працевлаштувати. 

«Спільно з Центром зайнятості реалізовуємо грантову програму на підставі досліджень щодо працевлаштування. Ми запитували, хто вони за освітою і чим хотіли б займатися. Хто написав, що хоче займатися бізнесом і залишитися тут. Тому їх будуть навчати і за результатами успішності надавати мікрогранти для стартапів від 150 тисяч гривень. Ще Центр зайнятості пропонує ваучери до 30 тисяч гривень на навчання, перекваліфікації. Ми знаємо, які до нас приїхали фахівці, у відділ освіти взяли жінку із Запоріжжя, у ДЮСШ тренером працює також переселенець, ще один очолив садочок, є лікар із Бахмута. Ми бачимо фахових людей і одразу залучаємо в роботу», – зазначив Габенець.

Що стосується гуманітарної допомоги, то в перші дні громада намагалася об’єднати максимум людей. Зокрема, за словами Габенець, це були рідні, знайомі, неурядові організації, волонтерські центри. Голова громади розповів, що гуманітарку сортували, ділили розкладали. З часом почали відстежувати отримання допомоги, адже люди різні хтось міг зібрати у всіх точках, а хтось міг не встигнути отримати допомогу.

Читайте також: Адаптація дитини до нових умов: поради психолога для ВПО

«Нам створили програму, яка може фіксувати, де й коли людина взяла яку допомогу, щоб не зловживали і щоб покрити всіх. Аналізуємо ще й скарги, і трохи їх надходить, але то переважно від тих, хто найбільше «ходив по колу». Пишуть, що їм дуже необхідна допомога і дайте ще. Вони і в район не лінуються їздити, і в область також. Тому вся гуманітарна допомога зараз видається відповідно до централізованих списків», – роз повів Габенець.

Він також повідомив, що громада намагається допомагати й іншим областям. Зокрема, борошно, якого залишилося вдосталь, відправляли на Херсонщину та Харківщину.

Також, за словами Габенця, громада перебуває на стадії формування проєкту центру психологічної допомоги. Водночас соціальні служби працюють у Центрі надання соціальних послуг. Там також є психолог. Що стосується юридичних консультацій, то над цим у громаді ще працюють.

«З Радою Європи реалізуємо проєкт стосовно ВПО — їхньої участі у прийнятті рішень громади, як ми будемо їх залучати. Цього нас будуть навчати, а ми вже потім — застосовувати отриманні знання», – додав Габенець.

Нагадаємо, відтепер гарантовані грошові виплати зможуть отримувати як люди, які виїжджають евакуаційними потягами, так і ті, хто виїжджають спеціальними евакуаційними автобусами. Про деталі змін механізму виплати евакуйованим читайте за посиланням.