UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 460 депортованих дітей із Маріупольського та Волноваського районів окупанти тримають у Ростовській області та біля Петербурга

За словами радника мера Маріуполя, з українських дітей «намагаються швидко зробити громадян Росії».

Майже 460 депортованих українських дітей із Маріупольського та Волноваського районів загарбники тримають у Ростовській області та біля Санкт-Петербурга. Про це заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в ефірі телемарафону, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Щодо дітей, то це – наш такий особливий біль… Ми намагаємося якось з'ясовувати, шукати і за крихтами збирати цю інформацію, де можуть бути наші діти. Нині ми знайшли 260 дітей, але не тільки маріупольців, це і Волноваський район, Маріупольський район, – наразі їх тримають в одному з дитячих таборів у Ростовській області», - заявив радник мера міста.

Також, за його словами, щонайменше 200 депортованих дітей перебувають десь біля Санкт-Петербурга.

Крім того, Андрющенко додав, що з українських дітей «намагаються швиденько зробити громадян Росії», РФ спрощує процедуру їх усиновлення росіянами.

«Ми розуміємо, що якщо мине принаймні один рік, ми просто не знайдемо потім наших дітей у Росії, тому що навіть вони не ведуть жодного такого обліку, який дав би змогу нам після Перемоги знайти всіх наших дітей», – зазначив радник мера.

Андрющенко заявив, що влада Маріуполя на цей момент не володіє точною інформацією про те, скільки дітей-сиріт та безпритульних дітей на сьогодні перебувають у місті.

«Ми знаємо, що маріупольці влаштовували такі собі сімейні дитячі будинки, де намагаються дати прихисток діточкам. Але наразі росіяни вивозять їх уже до Росії», – додав Андрющенко.

Читайте також: Зросла кількість поранених та загиблих українських дітей від рук російських загарбників — Офіс генпрокурора

Раніше повідомлялося, що Росія вивезла з окупованих українських територій щонайменше 234 тисячі дітей. Дітям-сиротам загрожує подальше незаконне усиновлення у Росії.

Якою ми хочемо бачити українську систему захисту прав дитини після війни, щоб створити найкращі умови для проживання українських дітей на українській землі? Про це в статті Алли Котляр «Діти: три першочергові кроки у повоєнний час» розмірковують представники держави і експерти громадського сектору.