UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 20% українців бояться, що без НАТО Україна перетвориться на сіру зону між РФ та Заходом – дослідження ZN.UA

Однак оптимістично налаштованих громадян все ж більше.

Під час ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні Україна знову не отримала запрошення до Альянсу. Яке майбутнє для своєї країни бачать українці, якщо найближчими роками ми не приєднаємось до оборонного блоку, розповів Володимир Кравченко у статті «Що зупинить Росію від нового вторгнення в Україну: думка українців».

В рамках соціологічного дослідження, проведеного на замовлення ZN.UA Центром Разумкова, українцям поставили питання: «Що стане з Україною, якщо вона в найближчі роки не буде прийнята до НАТО?».

ZN.UA

У відповідь 19,8% респондентів зазначили, що в такому разі Україна стане сірою буферною зоною між РФ та Заходом. При чому найбільше у такий сценарій вірять жителі центру – 21,3% та сходу – 26,5%.

На думку ще 17,2%, Україна стане нейтральною державою. На півдні у це вірять 27,7% опитаних.

Дослідження показало, що кожен одинадцятий українець налаштований песимістично: без членства в НАТО Україна поступово увійде до зони впливу Росії. Водночас найбільше в реалізації такого сценарію впевнені жителі півдня – там таких респондентів 14,7%.

Натомість 39,8% опитаних залишаються оптимістами, бо переконані, що Україна продовжить свій шлях до НАТО й приєднається до Альянсу у віддаленішому майбутньому. Примітно, що такі сподівання більше плекають на заході України (51,2%), ніж на сході (27,8%).

Опитування провели з 20 по 28 червня 2024 року. Загалом опитали 2007 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також: Місія НАТО з підтримки України почне діяти у вересні – Столтенберг

Раніше Кравченко писав, що під час саміту НАТО Україна не отримала запрошення до Альянсу через страх країн блоку перед російським диктатором Владіміром Путіним. Країни-члени Північноатлантичного Альянсу лише повторили давній меседж про «незворотний шлях» нашої держави до євроатлантичної інтеграції.

Водночас за словами автора, через відсутність перспективи отримання запрошення Київ на саміті у Вашингтоні поставив скромніші цілі. І можна сказати, що він їх досягнув.