UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 16 мільйонів українців потребують гуманітарної допомоги та захисту - ООН

Зруйнована інфраструктура та міркування безпеки ускладнюють доставку гуманітарної допомоги до багатьох районів України

За даними низки гуманітарних організацій, що входять до складу Організації Об'єднаних Націй, мільйони українців страждають від гострої нестачі їжі, води, даху та інших предметів першої необхідності внаслідок вторгнення російських військ на територію країни, повідомляє “Голос Америки”.

Гуманітарні агентства ООН намагаються надавати допомогу українцям, які постраждали від російського вторгнення, проте руйнування, що завдаються внаслідок авіаударів та артилерійського вогню, а також міркування безпеки ускладнюють доставку допомоги до низки регіонів. Зокрема, в ООН повідомляють про неможливість доставки гуманітарної допомоги до Херсона та Маріуполя, міст, які були зруйновані російськими авіаударами.

Виступаючи в Києві, координатор ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані заявив, що як мінімум 10 тисяч мирних жителів було вбито і поранено з початку війни, причому реальні цифри втрат можуть бути набагато вищі. За його словами, майже 16 мільйонів українців потребують гуманітарної допомоги та захисту.

«Ми докладаємо всіх зусиль, щоб підтримати людей, чиї життя були поламані через цю війну, – сказав Лубрані. - Але Російська Федерація, а також уряд України повинні робити більше, щоб захистити народ цієї країни і уможливити нашу роботу».

За словами Лубрані, ООН та інші міжнародні організації надали допомогу майже 9 мільйонам людей у всіх регіонах України. Вона додала, що майже 2 мільйони людей отримали грошову допомогу на основні потреби.

Українська криза також впливає на весь світ. Російські кораблі блокують чорноморські порти України, не дозволяючи країні експортувати зерно на Близький Схід, Північну Африку та Азію. Організація Об'єднаних Націй попереджає, що це може спричинити голод у багатьох країнах.

Читайте також: WSJ: НАТО варто розблокувати Одесу, і справа навіть не в експорті пшениці з України

Заступник координатора Світової продовольчої програми з надзвичайних ситуацій Кейт Ньютон каже, що без відкриття чорноморських портів неможливо наблизитись до необхідного рівня експорту українського зерна. При цьому робиться все можливе для експорту за допомогою автомобільного, залізничного та річкового транспорту.

Україна вважається однією зі світових житниць. Вона забезпечує близько 10% світового експорту пшениці та майже половину світового експорту соняшникової олії.

За даними Світової продовольчої програми, до війни Україна експортувала до 6 мільйонів тонн зерна на місяць. Минулого року близько 400 мільйонів людей у всьому світі вживали українську продукцію. За даними ВПП, тепер, коли експорт практично припинився, близько 20 млн. тонн зерна застрягли на складах в Україні.