UA / RU
Підтримати ZN.ua

Локдаун на свята: що кажуть про дати, формат і обмеження

Найімовірніше, обіцяний владою жорсткий карантин, триватиме три тижні.

Через погіршення епідситуації в Україні планують знову посилити карантинні обмеження. Зокрема, влади вже не перший тиждень говорить про введення в країні повного локдауну. При цьому за словами секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олексія Данілова, з необхідністю введення більш жорсткого карантину вже визначилися на 100%, відкритим залишається лише питання термінів.

При цьому глава Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов пообіцяв, що українців попередять про локдаун за 7-10 днів до нього. ZN.UA зібрало інформацію про можливу дату посилення карантину, формат локдауну та обмеження.

Коли і на скільки країну можуть знову відправити на жорсткий карантин?

Ще в листопаді Максим Степанов заявив про те, що введення повного локдауну на три тижні – це найкращий спосіб розірвати ланцюг передачі коронавірусу та дати можливість системі охорони здоров'я впоратися зі збільшенням числа пацієнтів з COVID-19. Водночас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що вводити локдаун потрібно на 3-4 тижні.

При цьому точна дата введення жорсткого карантину на даний момент невідома. Як повідомляло ZN.UA, під час наради на Банковій, Степанов пропонував ввести тритижневий карантин з 2 січня 2021 року. Аваков же пропонував ввести локдаун з 7 грудня 2020 року.

Також різні дати називали й інші ЗМІ, посилаючись на свої джерела. Зокрема, Liga.net писала про те, що Україну можуть відправити на жорсткий карантин на цьому тижні, з 15 або 29 грудня.

"Суспільне" повідомляло, що локдаун можуть ввести "після Нового року, на три тижні, як раз на час новорічних канікул". Або ж карантин можуть посилити з 20 грудня.

За даними "Української правди", відправити країну на карантин можуть з 25 грудня по 17 січня. Другий варіант нібито передбачає локдаун з 7 по 20 грудня.

Що кажуть про формат локдауну?

За даними ЗМІ, остаточно уряд з цим ще не визначився. Однак, влада нібито розглядає чотири моделі карантину з обмеженнями різного рівня жосткості.

У свою чергу Максим Степанов раніше заявляв про те, що "якщо ми говоримо про повний жорсткий карантин, він стосуватиметься всіх без винятку, як це було навесні". Тобто обмеження діятимуть відносно всієї країни, а не тільки найбільших осередків поширення коронавірусу.

За словами ж голови парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, уряд може ввести "інтелектуальний локдаун". Тобто, "не той повний локдаун, який був навесні, а такий... скоригований на реалії в кожному регіоні, в тому числі громадський транспорт і так далі".

Що на рахунок обмежень?

Вичерпної відповіді на це питання теж немає. На сьогоднішній день точно відомо лише те, що зупиняти транспорт в Україні не збираються. Адже в МОЗ вважають, що його робота не вплине на епідемічну ситуацію в країні. У свою чергу в Міністерстві інфраструктури зазначили, що міжнародне авіасполучення залежатиме від ситуації в інших країнах.

Що стосується роботи навчальних закладів, то місцева влада Києва вже заявили про те, що школи і дитячі садки столиці готові до повного локдауну. У КМДА згадали про те, що "за плечима є досвід весни, коли ми тільки починали вводити дистанційне навчання".

Якщо ж говорити про можливий локдаун, "як це було навесні", про який заявляв Степанов, то обмеження можуть бути наступними:

Читайте також: Степанов: Завтра Кабмін не вирішуватиме питання локдауну

Нагадаємо, 30 листопада, закінчився термін дії карантину "вихідного дня" : з 00:00 суботи до 00:00 понеділка в Україні закривали всі розважальні заклади, кінотеатри, спортзали, ресторани і кафе.

При цьому глава МОЗ заявив про те, що такий формат карантину не дав результатів. За його словами, для того щоб карантинні заходи спрацювали, їх потрібно дотримуватися.