UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ляшко закликає українців святкувати Різдво та Новий Рік свідомо

У МОЗ дали поради щодо профілактики зараження коронавірусом під час зимових свят.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко закликав українців бути соціально відповідальними під час святкування Різдва та Нового року та дотримуватись правил карантину, аби запобігти поширенню коронавірусу.

«Ми закликали усіх свідомо поставитися до різдвяних і новорічних свят. Святкуйте, але все має бути в міру, і після цього ми маємо закритися для того, щоб підготуватися до можливого зростання захворюваностей на грип та ГРВІ, серед яких може бути і коронавірус», - наголосив він в етері «Радіо НВ».

На думку головного санлікаря, кожен може зробити свій внесок у боротьбу з пандемією: купити подарунки онлайн, а якщо є потреба відвідати магазин – зробити це, коли там буде найменше відвідувачів, відмовитись від поїздок до літніх батьків і родичів тощо.

«Такі речі може зробити кожен і загалом допомогти нашим медикам – дати їм можливість також відпочити», - додав Ляшко, наголосивши на тому, що його родина саме так і робитиме.

В Україні, як і у всьому світі, спостерігається таке явище, як пандемічна втома, зазначив він. Люди втомились від заборон і обмежень. І це одна з причин запровадження локдауну з 8 січня.

«Ми могли б заборонити урядовим рішенням ярмарки, новорічні ялинки, але був би жорсткий супротив, і люди могли б не дотримуватися обмежень. (…)  Зараз питання у тому, щоб люди трошки відпочили від пандемічної втоми, ми анонсували, коли в нашій країні буде жорсткіший карантин. Він розпочнеться з 8 січня», - каже головний санлікар.

Він закликав рестораторів, рітейлерів і представників індустрії розваг до суспільної відповідальності: працювати, але з дотриманням карантинних вимог.

«Коли до мене, як до головного санітарного лікаря, приходять (….) і кажуть: «Ми будемо працювати. Нам потрібні чіткі правила, щоб запобігти поширенню коронавірусу». Сідаємо разом. Прописуємо ці норми. Можливо, десь ми йдемо на поступки, десь і вони поступаються. Коли я за тиждень приїжджаю в Києві у популярний ТРЦ і бачу, що жодна з норм не виконується. Це безвідповідальне ставлення власника бізнесу», - каже він.

Ляшко вважає, що запровадження «карантину вихідного дня» дозволило зупинити таку безвідповідальність і збити зростання епідемічної кривої – кількість нових випадків захворювання зменшилася. Але одночасно зменшилася і кількість тестувань, про що головний санлікар не сказав.

Читайте також: Поступово, мирно і мудро: Епіфаній оцінив готовність українців святкувати Різдво 25 грудня

Нагадаємо, у період новорічних і різдвяних свят на українців упродовж січня чекає 12 вихідних. Першим зимовим неробочим днем є Різдво 25 грудня. ZN.UA підготувало календар вихідних і новорічних свят 2020-2021.

З 19 грудня в Україні діють нові карантинні обмеження, що стосуються, зокрема, роботи розважальних закладів, кафе та ресторанів. Так, у новорічну ніч заклади громадського харчування працюватимуть до 1:00, але вечірки у них не проводитимуться.