UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва визнала РФ державою-терористом

Дії РФ в Україні Сейм Литви визнав геноцидом українського народу.

Сейм Литви визнав Росію державою-терористом та такою, яка вчиняє геноцид проти українського народу, передає видання Delfi. Відповідну резолюцію підтримали 128 голосами «за».

У резолюції Сейм констатував, що збройні сили РФ та їхні найманці масово вчиняють воєнні злочини в Україні, особливо в Бучі, Ірпені, Бородянці, Гостомелі та Маріуполі. У документі йдеться що, своїми діями РФ хоче знищити українську націю повністю або частково, зламати дух шляхом вбивств цілих родин разом із дітьми, викрадення, катування, зґвалтування, знущання з убитих та закатованих. 

«Сейм визнає геноцидом українського народу повномасштабну збройну агресію проти України з боку збройних сил Російської Федерації та її політичного та військового керівництва, яка розпочалася 24 лютого 2022 року», – йдеться у резолюції.

У резолюції наголошується, що всіх винних необхідно притягнути до відповідальності. Водночас вказано, що міжнародна спільнота має створити Спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для розслідування та оцінки агресії РФ проти суверенної України. Водночас Сейм Литви закликав, щоб цей трибунал мав повноваження видавати ордери на арешт та не обмежувати імунітет держави, очільників держав і урядів та держслужбовців.

«Російська Федерація, військові сили якої свідомо і систематично обирають цивільні об'єкти для бомбардувань, є державою, яка підтримує і вчиняє тероризм», – йдеться в резолюції.

Читайте також: З початку війни в Україні виявлено багатомільйонні фіноперації, пов'язані з терористичною діяльністю РФ

За даними Генштабу, Слобожанщина залишається одним із пріоритетних напрямків, де окупанти зосереджують основні зусилля на авіапідкріпленні. А на Ізюмському напрямку противник здійснював поповнення боєприпасів, пального та матеріально-технічних засобів.

Дещо складніша ситуація в Луганській та Донецькій областях. Там РФ стягує сили на Лиманському та Сєвєродонецькому напрямках і готується до штурму міст. 

Крім того, противник не полишає спроб дискредитувати Україну перед світовою спільнотою. За даними Генштабу, можливі диверсії на обʼєктах хімічної промисловості України.