UA / RU
Підтримати ZN.ua

Легалізувати медичний канабіс в Україні можуть вже в цьому році, МВС не має наміру перешкоджати

У МОЗ до легалізації марихуани для цілей медицини ставляться позитивно за умови, що в країні з'явиться дієвий механізм контролю за продажем.

Легалізація медичного канабісу в Україні може відбутися вже в 2021 році. Для того, щоб вирощувати рослини легально, необхідні зміни в закон, повідомив депутат від "Слуги народу" Мар'ян Заблоцький, передає "РБК-Україна"

"Я думаю, що найбільш ймовірно, що в цьому році, поки важко сказати в якому конкретно місяці, буде легалізовано вживання ліків з каннабісом. Але виключно за рецептом і під строгим контролем", - заявив Заблоцький.

За повідомленням джерела видання в Міністерстві внутрішніх справ України, МВС не буде наміру перешкоджати легалізації медканнабіса. У відомстві вважають, що не мають права вирішувати це питання, оскільки відповідальні за легалізацію - МОЗ та Національна академія медичних наук, а МВС і поліція будуть працювати з рішеннями, які вони приймуть.

Відзначається, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов позитивно ставиться до легалізації марихуани для цілей медицини, але за умови що він контролюється саме за медичними показниками і в країні з'явиться дієвий механізм контролю за його продажем.

Як повідомлялося раніше в Кабінеті міністрів вирішили включити препарати з медичного канабісу іноземного виробництва в список ліків, що відпускаються за рецептом ф-1 ( "червоний рецепт"). Це планують зробити в середині січня.

За словами голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, питання легалізації буде вирішене актами Кабміну, а не законопроектом, як передбачалося раніше.

Відзначимо, що місяць назад Арахамія заявляв, що у Верховній Раді вже створили робочу групу, яка розпочала роботу над створенням закону про медичне канабісу в Україні.

Читайте також: В ООН проголосували за виключення канабісу зі списку небезпечних наркотичних засобів

20 травня 2019 року у Верховній Раді України зареєстрували законопроект про легалізацію медичного канабісу. Відповідний документ розробили для виконання петиції, яку зареєстровано 30 січня 2019 року. При цьому станом на 12 березня вона зібрала 25 тисяч підписів, необхідних для розгляду у Верховній Раді.

Як зазначила у своєму інтерв'ю для ZN.UA почесний професор фармакології в Інституті вивчення лікарських засобів в Єврейському університеті Естер Шохамі, канабіс набагато краще за багатьох інших болезаспокійливих препаратів. Адже знеболюючі засоби часто бувають опіоїдними - токсичними, мають страшні побічні ефекти. За словами Шохамі, вони викликають звикання і досить часті передозування. У той же час, канабіс практично незамінний при онкологічних і ряді неврологічних захворювань.

Детальніше про фармакологічні властивості канабісу читайте в матеріалі Юлії Беляч "Естер Шохамі:" Я впевнена, що з часом все більше лікарів призначатимуть канабіс як знеболююче"" в ZN.UA.