UA / RU
Підтримати ZN.ua

Купівля авто: що змінилося з 1 жовтня

Роз'яснення дали у МВС.

В Україні Кабмін нещодавно ухвалив постанову, якою передбачено обов'язкове подання документа, що підтверджує вартість транспортного засобу, для укладання договору купівлі-продажу. У пресслужбі Міністерства внутрішніх справ (МВС) розповіли, що змінилося при купівлі та продажу автомобіля з 1 жовтня.

Читайте також: Ухилення від мобілізації: як можуть обмежити право керування авто

У МВС зазначили, що зараз продаж від двох легкових автомобілів у рік обкладається податком на прибуток на другий автомобіль 5%, а на 3-й в рік та більше – 18%. Реалізація першого транспортного засобу впродовж року – без податку. Продаж першого вантажного автомобіля – 5 %, а другого і наступних – 18 %.

У випадку, коли особа реалізовує легковий автомобіль (від двох і більше) або вантажний у сервісних центрах МВС України – обов’язковою вимогою є надання довідки про середню вартість або експертну оцінку вартості транспортного засобу. Таким чином, податки сплачуються повною мірою.

«Наприклад, якщо особа продає другий у році легковий транспортний засіб у сервісному центрі МВС, то з наявністю довідки про середню ринкову вартість його оцінять в 450 тис. грн, і податок 5 %  становитиме 22,5 тис. грн. Натомість торгівельна організація оцінює не на основі офіційного документа, а «зі слів продавця», наприклад 15 тис. грн, і сплачує податок 750 грн. Причому вартість автомобіля преміумкласу за 15 тис. грн – це не алегорія, а реальність. На жаль», – пояснив заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий.

У відомстві зазначили, що середню ринкову вартість із легкістю можна перевірити на сайті Міністерства економіки.

Раніше фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли, як відбувається перереєстрація авто за договором дарування.